ГоловнаПолітика

Парубій: депутатам заборонять приходити в Раду зі зброєю

Парламентарії будуть зобов'язані проходити через рамку металошукача.

Парубій: депутатам заборонять приходити в Раду зі зброєю
Фото: Макс Левин

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив про розробку законопроекту про внесення змін у закон України про охорону органів державної влади та посадових осіб, який заборонить депутатам приходити в парламент зі зброєю.

Про це він заявив на брифінгу після погоджувальної ради.

"У приміщеннях Верховної Ради України, а також в органах державної влади, які перебувають під державною охороною, озброєними можуть бути тільки співробітники державної охорони УДО. Законопроект передбачає, що незалежно від статусу: народний депутат це чи звичайний громадянин - ніхто не має права входити в приміщення органів державної влади з вогнепальною зброєю, з вибуховими речовинами", - сказав Парубій.

Він підкреслив, що в чинному законодавства зазначено, що "особистий огляд народного депутата, огляд та перевірка його особистих речей забороняються, якщо інше не встановлено законом". Парубій запропонував встановити законом оце "інше".

За його словами, депутати будуть зобов'язані проходити через рамку металошукача, і якщо серед речей буде зброя, то парламентарій повинен буде залишити її в сейфі на вході.

Парубій заявив, що лідери фракція підтримали цю ініціативу і законопроект може бути поставлений на голосування вже у вівторок, 20 березня, а набути чинності з 21 березня.

Сам законопроект складається з одного речення.

"У будівлі, де працюють Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів, а також у будівлі, де працюють інші органи влади України, щодо яких здійснюється державна охорона, не допускаються особи з холодною або вогнепальною зброєю, крім осіб, які, відповідно до цього закону, здійснюють державну охорону відповідної будівлі, а також особи з вибуховими речовинами, засобами підриву, боєприпасами всіх видів і зразків, навчальними або імітаційними боєприпасами, легкозаймистими рідинами або займистими твердими речовинами, піротехнічними засобами, отруйними і сильнодіючими речовинами", - зачитав його текст спікер Верховної Ради.

15 березня 2018 року депутат Верховної Ради Надія Савченко прийшла у Верховну Раду з декількома гранатами і "стволом". Це сталося вже після того, як Генеральна прокуратура звинуватила її в участі в підготовці терактів. Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Савченко нібито планувала масові вбивства депутатів Верховної Ради.

6 жовтня 2017 року депутати Юрій Левченко і Семен Семенченко кинули димову шашку в залі засідань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram