ГоловнаПолітика

Словаки зацікавилися концесією ужгородського аеропорту

Місцева влада називає умовою відновлення регулярного авіасполучення з Києвом.

Словаки зацікавилися концесією ужгородського аеропорту
Фото: epravda.com.ua

Словацька компанія Vedecko-vyskumna, A.C. зацікавлена в концесії аеропорту "Ужгород".

Про це повідомляють на сайті голови Закарпатської обладміністрації Геннадія Москаля. Губернатор провів зустріч з потенційними концесіонерами, яких, за його словами, привів на Закарпатті колишній нардеп Сергій Мошак.

Протягом зустрічі голова ОДА нагадав, що після закінчення відповідної міждержавної угоди між Україною та Словаччиною аеропорт обслуговує повітряні судна тільки в режимі прямої видимості. Оскільки встановлене в Ужгороді обладнання "Украероруху" застаріле і не відповідає вимогам ЄС, надій на повторне підписання міждержавної угоди між Україною та Словаччиною практично немає. Тому найбільш оперативний запуск повноцінної роботи аеропорту можливий в разі взяття його в концесію компанією з країн ЄС, каже Москаль. Єдина умова Закарпатської ОДА та облради для концесіонерів у разі успішного вирішення питання - це відновлення регулярного авіасполучення між Ужгородом і Києвом.

"Якщо проект вдасться реалізувати, то на початковому етапі ми готові запустити щотижня три рейси Братислава-Ужгород-Київ", - зазначив президент Vedecko-vyskumna, A.C. Роберт Спішак. - А в подальшому введемо авіасполучення Ужгорода з Будапештом, Віднем, Прагою, а також курортами Туреччини, які дуже популярні в період відпусток".

У результаті була досягнута домовленість, що словацька компанія власним коштом проведе незалежну експертизу аеропорту "Ужгород", щоб об'єктивно оцінити його технічний стан і балансову вартість, після чого направить лист у Закарпатську обласну раду з проханням надати аеропорт у концесію (при цьому віддавати в концесію злітно-посадкову смугу не можна, нагадує Москаль). Остаточне рішення буде приймати більшість депутатського корпусу обласної ради.

Як нагадує видання ЦТС, 2017 року влада Ужгорода і Закарпаття вже намагалася передати аеропорт "Ужгород" у концесію іноземному інвестору. Голова Закарпатської обласної ради Михайло Ривіс і Москаль їздили в Дебрецен (Угорщина), де провели переговори з угорською авіакомпанією Wizz Air. Про результати цих переговорів нічого невідомо, очевидно, сторонам не вдалося прийти до конкретного рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram