ГоловнаПолітика

Міноборони закупило суміш для обкурювання дерев замість димових завіс

Сума угоди - понад 72 млн гривень.

Міноборони закупило суміш для обкурювання дерев замість димових завіс
Фото: function.mil.ru

Департамент держзакупівель Міністерства оборони у 2015-2017 роках закупив за 72 млн димові суміші для військових у зоні АТО. Однак виявилося, що в бойових діях вони використовуватися не можуть.

Про це повідомляє військова прокуратура.

Димові суміші марки ДС-56 мала поставити ТОВ "Фірма Альфа ЛТД". Жодних випробувань перед закупівлею не проводили.

Тепер же виявилося, що закуплена димова суміш не є димовою сумішшю марки ДС-56, яка перебуває на озброєнні Збройних Сил України.

"Ба більше, через відсутність стійкості диму до розсіювання в атмосферному повітрі закуплена димова суміш не забезпечує належного маскувального ефекту (за технічними умовами, аерозольний ефект димової суміші повинен тривати близько 30 хв.), а тому взагалі не може бути використана за цільовим призначенням під час бойових дій. При цьому встановлено, що за своїми технічними характеристиками закуплена суміш виготовляється для обкурювання дерев [для захисту від заморозків], імітації бойових дій при грі в страйкбол, як димова завіса під час кінематографічних зйомок тощо", - сказано в повідомленні.

Військова прокуратура Криворізького гарнізону 12 березня порушила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби) КК України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram