ГоловнаПолітика

Порошенко оголосив сфальсифікованими результати виборів у Криму

За оцінкою президента, російські вибори в цілому були фарсом.

Порошенко оголосив сфальсифікованими результати виборів у Криму
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко виступив із заявою у зв'язку з проведенням окупаційною адміністрацією так званих виборів у Криму. Порошенко не повірив у високу явку і результат Володимира Путіна на півострові.

"Ані зафіксована «явка», ані намальований «результат» не відповідають реальній активності мешканців півострова. Оприлюднені офіційні «дані» є нічим іншим, як фальсифікацією. І говорячи відомим російським фразеологізмом, це є «фількіна грамота». Ії Кремль тепер і буде використовувати в гібридній інформаційній війні, що він веде не лише проти України, а проти усього світу", - зазначив президент, повідомляють на сайті президента України.

Порошенко заявив, що результати незаконного голосування є нікчемними і не будуть мати якихось правових наслідків. Легітимними президентськими виборами в Криму можуть бути тільки вибори Президента України, додав він.

Він привітав рішення ОБСЄ та інших міжнародних організацією не брати участь у спостереженні за виборами в Криму. Порошенко очікує, що в підсумковому звіті міжнародної місії буде чітко зазначена незаконність проведення російських виборів на території українського Криму.

"Я вдячний тим кримчанам, які не взяли участь у цьому фарсі, незважаючи на серйозний тиск, якого вони зазнавали. Їм погрожували, примушували, зазивали на так звані дільниці подарунками. Але їхній мовчазний протест красномовно засвідчив – Крим – це Україна!!!" - зазначив Порошенко.

Він також заявив, що Україна складе "перелік тих осіб, які планували, сприяли, організовували, агітували чи брали участь у зухвалому виборчому процесі в Криму та представити його для зміцнення санкцій проти окупаційної російської влади".

В цілому Порошенко назвав президентські вибори в Росії фарсом.

"Легітимність президентських виборів в РФ та нібито обраного на них кандидата ставиться під сумнів не лише незаконним проведенням голосування в тимчасово окупованому Криму. Це в цілому був політичний фарс, який не має нічого спільного із виборами в демократичному розумінні цього процесу. Це був вибір без вибору, без реальної політичної конкуренції, без свободи слова, без рівних можливостей", - заявив президент.

Він закликав світ посилити санкційний тиск на Кремль.

Нагадаємо, за даними ЦВК РФ, у Криму Володимир Путін набрав 92,15% голосів, явка склала 71,47%.

Голова Центрвиборчкому Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв заявив, що активність кримських татар на так званих виборах у Криму становила менш ніж 10%. За його даними, в цілому активність жителів Криму також була низькою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram