ГоловнаПолітика

Венеціанська комісія рекомендувала скасувати е-декларування для антикорупціонерів в Україні

Новий режим розкриття фінансової інформації представниками громадських організацій вступає у конфлікт з правами людини і основними свободами.

Венеціанська комісія рекомендувала скасувати е-декларування для антикорупціонерів в Україні
Фото: Council of Europe

Венеціанська комісія спільно з БДІПЛ/ОБСЄ рекомендує Україні скасувати подавання е-декларацій активістами-антикорупціонерами до 1 квітня 2018 року.

Про це йдеться в рекомендаціях, опублікованих на сайті Венеціанської комісії в п'ятницю, передає Інтерфакс-Україна.

"Ключове, щоб вимоги подавати е-декларації для активістів-антикорупціонерів, представлені в законі №1975-VIII від 23 березня 2017 року, були скасовані до дедлайну 1 квітня 2018 року для подаванняперших е-декларацій активістами-антикорупціонерами", - йдеться у звіті.

Венеціанська Комісія та БДІПЛ/ОБСЄ не бачать необхідності закріплення в законодавстві обов'язку подавати е-декларації громадськими активістами і рекомендують переглянути відповідне рішення.

На думку організацій, новий режим розкриття фінансової інформації представниками громадських організацій вступає у конфлікт з правами людини і основними свободами.

Крім того, організації відзначають, що громадські об'єднання не повинні зазнавати суворішої фінансової звітності і розкриття інформації, ніж інші неприбуткові організації, підприємства чи інші юридичні особи.

Разом з тим, Венеціанська комісія та БДІПЛ/ОБСЄ рекомендують провести широкі дискусії щодо законопроектів №6674 і №6675, які передбачають скасування раніше введених і розкритикованих вимог е-декларування для активістів-антикорупціонерів, обтяжливої податкової звітності та публічного розкриття детальної фінансової інформації організаціями громадянського суспільства, загальний річний дохід яких перевищує 300 прожиткових мінімумів.

Нагадаємо, поправки до закону про електронне декларування, згідно з якими члени громадських антикорупційних організацій зобов'язані звітувати про доходи, були ухвалені Радою 23 березня минулого року 268 голосами.

Рада намагалася їх скасувати, але за це проголосували лише 46 депутатів з мінімально необхідних 226.

Введення е-декларацій для антикорупціонерів засудили США і Британія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram