ГоловнаПолітика

Перша тисяча суддів завершила складати іспити, - ВККС

ВККС планує перевірити всіх суддів України до кінця року.

Перша тисяча суддів завершила складати іспити, - ВККС
Фото: vkksu.gov.ua

988 суддів місцевих та апеляційних судів сьогодні завершили складати іспити в рамках кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді. Про це повідомляє прес-служба Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

ВККС визначила результати іспиту 332 суддів. Серед них п'ятеро його не склали (один суддя апеляційного господарського суду та чотири - апеляційних судів). Решта допущені до наступного етапу - співбесіди і дослідження суддівського досьє, що розпочнеться 23 березня. Для успішного проходження оцінки суддя повинен набрати 2/3 з 1000 балів.

Іспити для цієї групи суддів тривали з 14 лютого по 15 березня. Серед суддів місцевих судів іспит здавали: 291 суддя загальних судів; 55 суддів господарських судів; 56 суддів окружних адміністративних судів. Серед суддів апеляційних судів: 392 судді загальних судів; 35 суддів господарських судів; 113 суддів адміністративних судів. 46 суддів, які не прийшли на іспит з поважних причин, будуть здавати його пізніше.

Наступна група з 1790 суддів почала здавати іспити 22 лютого цього року. Раніше кваліфікаційне оцінювання вже пройшли 500 суддів. Отже, його повинні пройти ще 5200 суддів з усієї України. Комісія планує завершити перевірку всіх суддів до кінця цього року.

Нагадаємо, кваліфікування в рамках судової реформи є обов'язковим для всіх 5700 суддів місцевих та апеляційних судів країни. За результатами визначається здатність судді здійснювати правосуддя у відповідному суді. Відмова від оцінки або неуспішне складання іспитів є причиною для звільнення судді.

Іспит складається з анонімного тестування на знання права і практичного завдання на вміння писати логічні і мотивовані судові рішення. Крім того, в рамках цієї процедури досліджуються суддівські досьє і судді проходять співбесіди з членами ВККС. За таким же принципом сформовано новий Верховний Суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram