ГоловнаПолітика

Депутати мають намір оскаржити призначення Денісової омбудсменом у Конституційному Суді

На їхню думку, перш за все, порушено профільний закон про уповноваженого з прав людини.

Депутати мають намір оскаржити призначення Денісової омбудсменом у Конституційному Суді
Фото: facebook/Людмила Денісова

У Верховній Раді готують звернення до Конституційного Суду для оскарження рішення парламенту про призначення Людмили Денісової уповноваженим з прав людини.

Про це повідомив народний депутат Мустафа Найєм, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми вважаємо, що було порушення законодавства, було порушення всіх норм, у тому числі міжнародних, про незалежність омбудсмена. Ми будемо звертатися, вже зараз готуємо подання, в Конституційний Суд щодо порушення законодавства під час прийняття цього рішення", - сказав він журналістам у кулуарах парламенту.

Депутат пояснив, що, перш за все, порушено профільний закон про уповноваженого з прав людини, який передбачає, що голосування за омбудсмена відбувається таємно, через бюлетені.

Він також зазначив, що 6 червня 2017 року минув термін, коли подані кандидатури, які розглядали в сесійній залі 15 березня, могли бути винесені на голосування.

Найєм також підкреслив, що Паризькі принципи ООН передбачають, що органи, які стежать за дотриманням прав людини, не повинні бути політично заангажованими.

"Пані Денісова навіть не вийшла з партії, вона призупинила членство в партії", - додав політик.

Нагадаємо, 15 березня депутат від партії "Народний Фронт" Людмила Денісова була обрана новим Уповноваженим парламенту з прав людини. За неї проголосували 280 депутатів.

Термін повноважень попереднього омбудсмена Валерії Лутковської завершився 27 квітня 2017 року. Вона була обрана на цю посаду у квітні 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram