ГоловнаПолітика

Рада відмовилася скасувати скандальні поправки до КПК

Вже завтра правоохоронна система "може впасти у кому".

Рада відмовилася скасувати скандальні поправки до КПК

Верховна Рада на вечірньому засіданні у четвер відхилила законопроект №7547, який повинен був скасувати скандальні поправки до Кримінального процесуального кодексу, що загрожують паралічем судової системи та правоохоронної діяльності.

"Відсьогодні слідчі повинні звертатися з клопотанням про надання дозволу на обшук, арешт майна і призначення експертизи до суду не за місцем знаходження органу досудового розслідування, а в обласний центр. Також відсьогодні всі експертизи у всіх кримінальних провадженнях будуть призначатися не постановою слідчого, а слідчий повинен буде звертатися до слідчого судді в ті 25 судів. А якщо ми говоримо про центральні правоохоронні органи - це Печерський і Шевченківський суд", - заявила, представляючи законопроект нардеп Тетяна Острикова. Вона додала, що також дозволяється оскаржити підозри.

Як повідомляє "Судово-юридична газета", законопроектом №7547 пропонувалося скасувати нове значення територіальної підсудності, повернувши практично стару редакцію ст. 132, 184 і 234 КПК. Таким чином, клопотання до слідчого судді знову можна буде подавати там, де розташований орган досудового розслідування, без прив'язки до його реєстрації як юридичної особи.

По-друге, він знову пропонує виключити з термінів досудового розслідування час, витрачений на ознайомлення з матеріалами розслідування сторонами кримінального провадження (ст. 219 КПК).

По-третє, експертизу знову можна буде проводити без ухвали слідчого судді (ст. 242-244 КПК).

По-четверте у сторін кримінального провадження пропонується знову відібрати можливість оскарження повідомлення про підозру на стадії досудового розслідування у слідчого судді (ст. 303 КПК).

Водночас депутат Антон Геращенко перед голосуванням зачитав кілька аркушів поправок до законопроекту, тому його остаточний текст наразі не відомий. "Всі ці пропозиції і поправки напрацьовані робочою групою, узгоджені з Генеральною прокуратурою, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією. Ухвалення закону в редакції, яку я щойно зачитав, дасть можливість прибрати недоліки, які з'явилися в КПК України, які з'явилися Верховною Радою України 3 жовтня 2017 року закону №2147 і уникнути колапсу системи досудового розслідування, який настане вже 16 березня", - запевнив він.

Генеральний прокурор Юрій Луценко, переконуючи депутатів підтримати законопроект, сказав, що якщо він не буде ухвалений, вже завтра правоохоронна система "може впасти у кому".

Депутати не прислухалися до його доводів і відмовилися не тільки ухвалити законопроект в цілому, але навіть у першому читанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram