ГоловнаПолітика

Рада схвалила арешт Бакуліна

Екс-голові "Нафтогазу" інкримінують участь в афері з "вишками Бойка".

Рада схвалила арешт Бакуліна
Евгений Бакулин
Фото: 112.ua

Верховна Рада схвалила три подання генерального прокурора про зняття недоторканності, затримання і арешт народного депутата Євгена Бакуліна (Опозиційний блок).

"За" подання проголосували 274, 252 і 240 депутатів відповідно.

16 лютого генеральний прокурор Юрій Луценко зробив у Раду подання на Бакуліна в рамках розслідування афери із закупівлею "вишок Бойка" за завищеною вартістю.

За даними Луценка, Бакулін уже кілька років перебуває за межами України. Генпрокуратура пропонує йому угоду зі слідством. Якщо Бакулін дасть свідчення проти злочинної групи колишнього президента Віктора Януковича, а також заплатить компенсацію до держбюджету, йому пом'якшать покарання.

Бакулін очолював "Нафтогаз України" з березня 2010 року по березень 2014 року. У березні 2014 року чиновника затримали за підозрою в розкраданні коштів в особливо великих розмірах. 25 квітня Печерський суд Києва відпустив Бакуліна під заставу в 10 млн грн, а пізніше він зумів обратися до Верховної Ради.

Влітку 2017 року Луценко повідомив, що Бакуліна притягнуть до відповідальності на підставі свідчень Олександра Кацуби, його заступника по "Нафтогазу".

У 2011 році держпідприємство "Чорноморнафтогаз" придбало дві глибоководні бурові платформи по 400 млн доларів кожну. Угоди були оформлені через посередників, що дало привід запідозрити корупцію. У 2013 році норвезька фірма Ferncliff повідомила, що 2012 року продала бурову установку через свою дочірню фірму безпосередньо "Нафтогазу" за $220 млн, тоді як у "Нафтогазі" заявляли, що придбали її через Ризьку судноверф за $400 млн.

Юрій Бойко, який зараз очолює фракцію "Опозиційний блок" у Раді, займав посаду міністра енергетики у 2011 році, і за його прізвищем бурові платформи охрестили "вишками Бойка". Однак у травні 2017 року Генпрокуратура заявила, що слідство не встановило причетності Бойка до закупівлі плавучих бурових установок за завищеною ціною.

У 2014 року обидві вишки відійшли у власність Росії, коли анексували Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram