ГоловнаПолітика

Мосійчук: на Закарпатті запобігли погромам угорських меншин

"Затримано 18 осіб, і я так розумію, затримання тривають".

Мосійчук: на Закарпатті запобігли погромам угорських меншин
Фото: Макс Левин

Депутат Верховної Ради Ігор Мосійчук стверджує, що в Закарпатській області на 15 березня планувалися погроми угорських меншин, але їм вдалося запобігти.

Про це він заявив, виступаючи з трибуни Верховної Ради.

"Сьогодні вночі на Закарпатті затримано 18 осіб, - і я так розумію, затримання тривають, - які готували погроми угорської меншини, циганських меншин з метою під час відзначення річниці створення Карпатської України створити провокацію, посварити нас з угорськими партнерами", - сказав Мосійчук.

Нагадаємо, відносини між Україною і Угорщиною останнім часом значно погіршилися у зв'язку з розбіжностями з приводу мовних вимог закону про освіту. Перехідні положення цього закону передбачають, що "особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і які почали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 продовжують отримувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цього закону, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою".

Угорщина визнала це загрозою для її діаспори на Закарпатті.

У лютому 2018 року в Ужгороді було скоєно два напади на офіс товариства угорської культури. Перший скоїли два поляки-націоналісти, другий - три українці. МЗС України вважає, що за нападами в Ужгороді стоїть Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram