ГоловнаПолітика

США закликали Росію припинити нехтування правами і свободами людини в Криму

Чотири роки тому РФ провела "референдум" на українському півострові.

США закликали Росію припинити нехтування правами і свободами людини в Криму
Фото: betterworldcampaign.org

США закликають Росію припинити спроби придушити основні права і свободи людини в анексованому Криму.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Державного департаменту США з нагоди четвертої річниці анексії Криму.

"Чотири роки тому цього тижня Росія провела незаконний, сфабрикований "референдум" в Україні в марній спробі узаконити свою передбачувану анексію української території. Жителі Криму були змушені голосувати під пильним наглядом озброєних російських військ", - сказано в ньому.

Відзначають, що твердження Росії про те, що українська сторона зробила вільний вибір у цьому фіктивному "референдумі", завжди не викликало довіри.

Згідно з повідомленням, у середу у своєму передвиборному виступі в Криму Президент Росії Володимир Путін повторив хибні претензії Росії на українську територію і вкотре відкрито засвідчив, що російський уряд нехтує міжнародним порядком і проявляє неповагу до територіальної цілісності суверенних держав.

Російська окупаційна влада влаштувала політично мотивовані переслідування і репресії проти кримських татар, етнічних українців, проукраїнських активістів, членів громадянського суспільства і незалежних журналістів, методично придушуючи неурядові організації та незалежні ЗМІ.

"Ми підтримуємо тих мужніх людей, які продовжують говорити про ці зловживання, і ми закликаємо Росію припинити спроби придушити основні свободи вираження, мирні зібрання й асоціації, а також релігію чи переконання", - сказано в повідомленні.

США підтверджують свою прихильність суверенітету і територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Також наголошується, що США не мають наміру скасовувати санкції проти Росії, поки Крим не буде повернено під контроль України.

Офіційно Росія анексувала Крим 18 березня 2014 року. Це стало першим випадком насильницької анексії території іншої держави і першим випадком силової зміни кордонів у Європі після 1945 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram