ГоловнаПолітика

"Правки Лозового" в Кримінальний процесуальний кодекс набули чинності

Призначати експертизи має повноваження виключно суд.

"Правки Лозового" в Кримінальний процесуальний кодекс набули чинності
Фото: Юрист-блог

Зміни до Кримінального процесуального кодексу, ініціатором яких був депутат Верховної Ради Андрій Лозовий (Радикальна партія Олега Ляшка), набули чинності.

Відповідний законопроект був прийнятий парламентом 3 жовтня 2017 року. Частина його положень набула чинності 15 грудня 2017 року, а частина, що стосується змін у КПК, через 3 місяці - 15 березня.

Цими положеннями вводиться обмеження термінів розслідування злочинів. Зокрема, правоохоронці зобов'язані встановити підозрюваного у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину протягом 18 місяців, середньої тяжкості - 12 місяців, а кримінального проступку - 6 місяців.

У разі нерозкриття злочину в установлені терміни кримінальне провадження слід закрити. У той самий час у виняткових випадках слідчий може попросити суд продовжити терміни розслідування.

Крім того, зміни в КПК вводять право підозрюваного оскаржити сам факт вручення йому повідомлення про підозру. Таке право він отримує через 2 місяці після вручення підозри.

Також слідчі і прокурори позбавляються права самостійно призначати експертизи, в тому числі для встановлення причин смерті і розміру матеріальних збитків. Тепер призначати експертизи має повноваження виключно суд.

Окрім того, районні управління правоохоронних органів не зможуть подавати свої клопотання у відповідні районні суди. Вони зобов'язані будуть подавати клопотання виключно в той суд, у межах територіальної юрисдикції якого зареєстровано орган слідства як юридична особа.

Також змінюються правила проведення обшуків силовиками. Зокрема, правоохоронці будуть змушені в клопотаннях про проведення обшуків вказувати, які саме предмети вони хочуть відшукати. Під час обшуку обов'язкова присутність адвоката, а самі слідчі дії слід фіксувати на аудіо- та відеоапаратуру.

13 березня Верховна Рада на пленарному засіданні планувала розглянути законопроект №7547, яким запропоновано скасувати зміни до КПК, які набувають чинності 15 березня, але відклала розгляд на невизначений термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram