ГоловнаПолітика

Екс-голові "Держекоінвесту" повідомлено про підозру в крадіжці "кіотських грошей"

Сума завданих збитків - 11,2 млн грн.

Екс-голові "Держекоінвесту" повідомлено про підозру в крадіжці "кіотських грошей"

Колишній керівник держпідприємства "Держекоінвест" і директори двох комерційних структур сповіщені про підозру у незаконному заволодінні понад 11 млн грн, виділених в рамках Кіотського протоколу.

Як повідомив департамент захисту економіки Національної поліції України в середу, співробітники цього департаменту і Генеральної прокуратури викрили злочинну схему розкрадання коштів державного бюджету та осіб, які її організували. Так, в 2012-2014 роках посадові особи держпідприємства проводили тендерні процедури з проведення робіт з утеплення об'єктів соціальної сфери в рамках Кіотського протоколу.

Потім були укладені відповідні договори з низкою комерційних структур, а після виконання необхідних робіт посадові особи ДП "Держекоінвест" і керівники товариств підписали угоду про завершення проектів і проведення всіх розрахунків.

Як встановило слідство, відомості про обсяг та вартість виконаних робіт не відповідають фактичним даним, і зловмисники заволоділи коштами держбюджету, виділеними Україні в рамках Кіотського протоколу.

Групі осіб, причетних до скоєння злочину, повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України, зокрема, колишньому керівнику ДП "Держекоінвест" і директорам ще двох комерційних структур.

"Сума коштів, якою заволоділи підозрювані, і сума завданих збитків становить понад 11,2 млн грн", - сказано в повідомленні.

Оперативники і слідчі проводять заходи щодо відшкодування державі завданих збитків.

Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Україна продає квоти на викиди вуглекислого газу іншим країнам, якщо сама їх не використовує. Умови регулюються Конвенцією ООН про зміну клімату (Кіотський протокол).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram