ГоловнаПолітика

У Раді вважають, що відхід Тіллерсона не змінить курс США щодо підтримки України

Україна у США має підтримку з боку і республіканців, і демократів.

Відхід Рекса Тіллерсона з посади державного секретаря США не змінить курсу американського уряду з підтримки України.

Про це в коментарі LB.ua сказала голова комітету ВР з питань закордонних справ

Ганна Гопко.

Ганна Гопко
Фото: telegraf.com.ua
Ганна Гопко

"Америка завжди славилася стабільністю своїх державних інститутів і такою самою політикою. Тому призначення нового держсекретаря і звільнення Рекса Тіллерсона не призведе до якихось змін для нас. Адже сьогодні між Україною і США є стратегічне партнерство. І з президентом США Трампом наші відносини тільки зміцнилися", - заявила вона.

Нардеп звернула увагу на те, що в України на цьому етапі є двостороння підтримка з боку і республіканців, і демократів.

"Тому я думаю, що той стратегічний курс, який був узятий на посилення санкцій проти Росії, захист інтересів України, однозначно буде продовжений після звільнення Тіллерсона і призначення Помпео... А на тлі останніх подій, пов'язаних з отруєнням [у Великобританії російського шпигуна-перебіжчика] Скрипаля, думаю, що цей тиск на Росію міжнародної спільноти і тих самих Штатів ще більше посилиться", - прогнозує вона.

Своєю чергою член комітету ВР з питань європейської інтеграції, нардеп фракції БПП Оксана Юринець нагадала, що для України вже екс-держсекретар США Рекс Тіллерсон запам'ятався фактично тільки заявами про підтримку України.

Оксана Юринець
Фото: Макс Левін
Оксана Юринець

"Але коли політик такого рівня публічно висловлює свою позицію, це вже позитив. Будь-який виступ на наш захист такого рівня - це вже важливо для України. Адже за цим стоїть ціла команда. Навіть якщо він просто про це говорив. Як, наприклад, у питанні надання нам зброї. Уже самі розмови про готовність надати нам зброю - це стримувальний фактор для агресора", - вважає вона.

Парламентарій повідомила, що на початку лютого цього року українська делегація провела понад сорок зустрічей у Конгресі США.

"Можу сказати за підсумками цих зустрічей, що, крім Тіллерсона, у нас є багато проукраїнських представників, і в Конгресі, і в Сенаті. Ситуація з підтримкою України в США дуже позитивна. Тому в окремих особистостях і кадрових змінах у Штатах я не бачу прямих наслідків для Україна. Якихось загроз для зміни курсу щодо України точно немає", - сказала Юринець.

Нагадаємо, 13 березня 2018 року президент США Дональд Трамп заявив, що державного секретаря США Рекса Тіллерсона звільнено зі своєї посади і його замінить голова ЦРУ Майк Помпео.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram