ГоловнаПолітика

"Народний фронт" закликає Президента й уряд почати консультації з Єврокомісією щодо "Північного потоку- 2"

"Для Росії газ - це не торгівля, це зброя і шантаж", вважають у фракції.

"Народний фронт" закликає Президента й уряд почати консультації з Єврокомісією щодо "Північного потоку- 2"
Максим Бурбак
Фото: Facebook/Дмитро Чигрин

Фракція "Народний фронт" звертається до Президента й уряду розпочати консультації з Єврокомісією щодо недопущення будівництва газопроводу "Північний потік-2". Про це з трибуни парламенту заявив керівник фракції Максим Бурбак.

"Відповідно до статті 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і пункту 6 Договору про заснування Енергетичного Співтовариства нам треба провести консультації між Україною та Єврокомісією щодо недопущення будівництва газопроводу. Звертаємося до Президента України, до Уряду невідкладно розпочати консультації з нашими європейськими партнерами", - наголосив керівник фракції.

"Хочу зауважити, що питання спротиву Росії - це не лише питання України. Це також питання до наших європейських партнерів, до Європейського Союзу, з яким було підписано Угоду про асоціацію і членство в ЄС", - додав він.

Максим Бурбак повідомив, що сьогодні фракція зареєструвала проект постанови №8111 про звернення Верховної Ради до міжнародної спільноти про неприпустимість будівництва газопроводу "Північний потік-2".

"Ще раз нагадую всім нам і нашим західним партнерам: для Росії газ - це не торгівля, це зброя і шантаж. Ми позбулися, завдячуючи рішенню Уряду Арсенія Яценюка в 2014 році, газового зашморгу. Понад два роки не купуємо жодного кубометра газу від країни -агрессора. Але натомість Європа сама залазить у газовий зашморг. І цей зашморг називається "Північний потік-2", - наголосив керівник фракції.

Максим Бурбак також зазначив, що якщо газопровід почне працювати, Україна втрачатиме 3 млрд доларів щороку.

"Ми вітаємо рішення наших європейських партнерів про надання макрофінансової допомоги на мільярд євро. Але хочу, щоб вони також усвідомили, що в разі будівництва" Північного потоку-2" суттєво скоротяться надходження до бюджету України. Сума становить 3 мільярди доларів", - наголосив Максим Бурбак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram