ГоловнаПолітика

Помер нобелівський лауреат Джон Салстон

Ученому було 75 років.

Помер нобелівський лауреат Джон Салстон
Фото: sanger.ac.uk

У віці 75 років помер британський біолог Джон Салстон, що отримав 2002 року Нобелівську премію за дослідження в галузі генетики. Про це повідомляється на сайті Інституту Сенгера в Кембриджі, який заснував науковець.

"Всі ми відчуваємо сьогодні втрату великого наукового провидця і лідера, який зробив історичний, знаковий внесок у пізнання живого світу, що визначає науку XXI століття. Його відданість вільному доступу до наукової інформації допомогла забезпечити, щоб дослідження про геном людини публікувалися відкрито на благо всього суспільства", - йдеться в повідомленні.

Салстон закінчив Кембриджський університет 1963 року. Він захистив докторську дисертацію з хімії нуклеотидів, після чого працював у лабораторії молекулярної біології. Пізніше вчений заснував Інститут Сенгера й очолював його з 1992 року по 2000 рік. Однією з головних тем дослідження Салстона стала розшифровка геномів нематоди (круглий хробак) і людини. Після завершення проекту «Геном людини» науковець взявся за громадську діяльність, зокрема виступав проти патентування генетичної інформації.

2002 року Салстон разом з американським ученим Робертом Хорвіцом отримав Нобелівську премію за відкриття в галузі генетичного регулювання розвитку органів і механізмів апоптозу (клітинної загибелі). 2017 року дослідника нагородили Орденом Кавалерів Честі королівства за внесок у науку й суспільство.

Художник-авангардист Марк Куїнн зобразив Салстона у вигляді зразка його ДНК - ця робота 2001 року була виставлена в лондонській Національній портретній галереї.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram