ГоловнаПолітика

Українці Польщі звинуватили владу в замовчуванні злочинів Армії Крайової

З 9 по 11 березня 1944 року поляки знищили 11 населених пунктів, де проживали українці.

Українці Польщі звинуватили владу в замовчуванні злочинів Армії Крайової
Фото: telegraf.com.ua

Польська влада, державні інститути і політики Польщі замовчують злочини польських збройних формувань проти українців у 1944-1945 років, а Інститут національної пам'яті Польщі недостатньо інформує про ці злочини.

Про це йдеться в заяві головної управи Об'єднання українців в Польщі (ОУП), передає Укрінформ.

Документ, зокрема, містить заклик до представників польської влади взяти участь у вшануванні пам'яті громадян Польщі української національності в 74-ту річницю військових злочинів проти українців, яке відбудеться на кладовищі села Сагринь у Польщі 10 березня.

"Головна управа ОУП у Польщі з подивом сприймає факт, що серед польських політиків і інститутів, які відповідають за дослідження військових злочинів, і далі панує мовчання щодо цих подій, які стосуються польських громадян української національності. У публічному просторі багаторазово звучать слова виправдання військових злочинів, наприклад, визначення "превентивні акції у відповідь" щодо дій проти українського цивільного населення", - наголошується в заяві.

У цьому контексті дії Інституту національної пам'яті Польщі в ОУП називають "недостатніми і неефективними". Підкреслюється, що свідченням цього є неодноразове припинення слідства у справі злочину в селі Сагринь, ігнорування ініціативи, яка пропонувалася під час спільного засідання спільної комісії уряду РП і національних і етнічних меншин, щодо проведення ексгумації і поховання жертв у цьому селі, які до цього дня лежать у землі поза кладовищем.

Негативним в ОУП також називають факт, що досі офіційно не відкрито меморіал загиблим українцям на кладовищі в Сагрині, що планувалося зробити ще 2009 року за участю тодішніх президентів України і Польщі Віктора Ющенка і Леха Качинського.

"У зв'язку із цим звертаємося до керівництва Польщі із закликом узяти участь у вшануванні пам'яті в 74-ту річницю військових злочинів, жертвами яких стали громадяни Польщі української національності", - йдеться в заяві ОУП.

Як наголошують, у березні виповнюється 74-та річниця акцій польських Армії Крайової і так званих Хлопських батальйонів проти українських населених пунктів у Грубешівському і Томашівському повітах Польщі. Зокрема, з 9 по 11 березня 1944 року поляки знищили 11 населених пунктів, де проживали українці, в результаті чого загинули щонайменше 1228 осіб. Пізніше, з 19 по 22 березня, знищили ще 21 українське село. Найбільше людей тоді загинуло в селі Сагринь і його околицях 10 березня 1944 року - 606 осіб (227 жінок і 151 дитина), а також у селі Бересть 21 березня 1944 року - щонайменше 239 осіб (104 жінок і 50 дітей). Усього в березні і квітні 1944 року в східній частині Люблінського воєводства тоді загинули щонайменше 2220 українців, зокрема 850 жінок і 422 дитини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram