ГоловнаПолітика

Єврокомісія погодила передачу Україні допомоги на 1 млрд євро

"Рішення про четверту програму макроекономічної допомоги свідчить про солідарність ЄС з народом України".

Єврокомісія погодила передачу Україні допомоги на 1 млрд євро
Фото: energynews.com.ua

Єврокомісія в п'ятницю, 9 березня, прийняла пропозицію про нову програму макроекономічної допомоги Україні на суму до 1 мільярда євро для підтримки економічної стабілізації та структурних реформ. Раніше українська влада звернулася з відповідним проханням до ЄС, передає Німецька хвиля.

Як випливає з повідомлення, розміщеного на сайті Єврокомісії, нова програма спрямована на "прогрес, досягнутий за підтримки економічної стабілізації та структурних реформ" у рамках трьох попередніх етапів дії програми макроекономічної допомоги.

Досі ЄС обіцяв Україні 12,8 млрд євро на підтримку реформ, у тому числі 2,8 млрд євро через три програми макроекономічної допомоги, починаючи з 2014 року.

У документі Єврокомісія визнає "значні зусилля" в реформуванні, розпочаті українською владою в останні роки, в тому числі в таких важливих секторах, як енергетика, державне управління, системи соціального захисту, управління державними фінансами і судова система. З часу закінчення попередньої програми в січні 2018 року в країні "тривала робота над реформами", в тому числі над деякими з чотирьох заходів, які залишилися невирішеними, що не дозволило виплатити остаточний транш цієї програми, йдеться в повідомленні ЄК.

У цей час виконано одне із цих зобов'язань - створення центрального кредитного реєстру. В інших питаннях, включаючи антикорупційну боротьбу, необхідно домогтися більшого прогресу, йдеться в заяві Єврокомісії.

"Важливо, щоб імпульс реформ підтримувався для боротьби з корупцією, зміцнення довіри і підтримки стійкого економічного підйому", - підкреслюється в заяві.

"Сьогоднішнє рішення про четверту програму макроекономічної допомоги в розмірі 1 мільярда євро свідчить про солідарність ЄС з народом України. При цьому наша солідарність повинна йти рука об руку з постійною прихильністю української влади до амбітної програми реформ для забезпечення стабільної та квітучої України. Ми розраховуємо на підтримку Європейського парламенту і держав-членів для цієї важливої програми", - заявив заступник голови ЄК Валдіс Домбровскіс.

Нагадаємо, 28 лютого міністр фінансів Олександр Данилюк повідомив, що Єврокомісія затвердила нову програму макрофінансової допомоги для України.

У січні 2018 року з'явилася інформація, що Україна не отримає нову макрофінансову допомогу від Європейського Союзу без відновлення програми Міжнародного валютного фонду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram