ГоловнаПолітика

Рубану повідомили про підозру у підготовці терактів і замахів на керівників держави (оновлено)

Суд щодо обрання запобіжного заходу може пройти у п'ятницю в Києві.

Рубану повідомили про підозру у підготовці терактів і замахів на керівників держави (оновлено)
Владимир Рубан
Фото: Сергей Нужненко

Керівнику центру визволення полонених громадської організації "Офіцерський корпус" Володимиру Рубану у п'ятницю повідомили про підозру у незаконному поводженні зі зброєю та підготовці теракту, повідомляє "Українська правда" з посиланням на джерело в Службі безпеки України.

Підозру оголошено за ч. 1 ст. 263 КК (Незаконне поводження зі зброєю), ч. 1 ст. 14 (Готування до злочину), ч. 3 ст. 258 (Терористичний акт) Кримінального кодексу.

За даними джерела, обрання запобіжного заходу для Рубана пройде в Шевченківському райсуді Києва 9 березня.

Звинувачення буде представляти Військова прокуратура.

Оновлення. Видання "Страна" оприлюднило текст підозри. У ньому йдеться, що Рубан готував замах на президента Петра Порошенка, керівників силових структур та інших державних діячів.

Згідно з документом, у Рубана "не пізніше 14 листопада 2017 року" виник умисел вчинити в Києві теракт з метою залякати населення і спровокувати військовий конфлікт на території всієї України.

"З метою вбивства Президента України, керівників силових структур України та інших державних діячів і працівників правоохоронних органів, вбивства великої кількості людей в Києві; знищення і пошкодження інфраструктури в "урядовому кварталі"; створення "стану хаосу", дестабілізації внутрішньої обстановки в державі; створення міжнародного іміджу України як країни, де фактично відсутня державна влада; створення умов, за яких сили, залучені до Антитерористичної операції, будуть переміщені зі східних регіонів України до Києва, що дасть можливість Російській Федерації розпочати повномасштабний наступ і ввести на територію України під виглядом озброєних "миротворчих сил" підрозділи Збройних сил Російської Федерації і незаконні збройні формування терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР", продовжити військову окупацію України, тобто з метою порушити громадську безпеку, залякати населення, спровокувати воєнний конфлікт і міжнародне ускладнення Рубан В. В. вирішив здійснити терористичний акт - застосувати зброю, влаштувати вибухи та інші дії, які створять небезпеку для життя і здоров'я людини, завдадуть значної матеріальної шкоди та призведуть до тяжких наслідків", - йдеться в тексті повідомлення про підозру.

Зокрема, планувалося, що в урядовому кварталі будуть обстріляні з гранатометів, мінометів, стрілецької зброї будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента і житлових будинків. Одночасно з цим повинні були підірвати гранати всередині парламенту і з застосуванням стрілецької зброї та вибухових пристроїв вбити державних діячів і народних депутатів, які будуть присутніми на засіданні ВР.

Крім того, Рубан планував влаштувати захоплення будівлі парламенту в нічний час, а також організувати збройні напади на будинки, в яких живуть Петро Порошенко, глава МВС Арсен Аваков, екс-прем'єр Арсеній Яценюк, секретар РНБО Олександр Турчинов. Всіх їх повинні були вбити.

За версією слідства, Рубан підшукав мінімум п'ятьох спільників серед радикальних антиукраїнсько налаштованих громадян.

Як йдеться в документі, Рубан в період з 14 по 23 листопада, перебуваючи в "ДНР", придбав крупнокаліберний кулемет "Скеля", крупнокаліберну гвинтівку калібру 12,7 мм, 260 патронів до неї, чотири міномети калібру 120 мм, два ручних протитанкових гранатомети та постріли до них, шість протипіхотних мін і 20 гранат.

23 листопада 2017 року Рубан привіз зброю в "сіру зону" поблизу залізничної станції "Майорська", де передав її одному із співучасників. Той відвіз її у військову частину в Хмельницькому для тимчасового зберігання.

6-8 березня, перебуваючи в "ДНР", Рубан здобув ще цілий арсенал зброї - дев'ять автоматів Калашникова, два ручних кулемети, 46 мінометних мін калібру 120 мм, шість протипіхотних мін, шість мін калібру 87 мм для РПГ, два протитанкових гранатомети, 60 гранат, 28 гранат ВОГ-25, міномет калібру 62 мм. Їх він намагався провезти через пункт пропуску "Майорське", але був затриманий СБУ.

Нагадаємо, Рубана затримали вранці 8 березня у пункті пропуску "Майорське" на лінії розмежування. Під час перевірки меблів, які керівник "Офіцерського корпусу" вивозив з окупованої частини Донбасу, знайшли міномети, автомати Калашникова, підривники та іншу зброю. Провозилося все це під виглядом майна сім'ї переселенців. За даними нардепа Володимира Ар'єва, Рубан віз партію зброї у Київ.

Рубан близький до представника України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську, кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука, який займається питанням обміну заручників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram