ГоловнаПолітика

Порошенко: закон Ківалова-Колесніченка був продовженням Валуєвського циркуляра і Емського указу

"Конституційний суд виписав свідоцтво про смерть цього злочинного акту".

Порошенко: закон Ківалова-Колесніченка був продовженням Валуєвського циркуляра і Емського указу
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко із задоволенням сприйняв рішення Конституційного суду України, який 28 лютого визнав неконституційними і скасував закон "Про засади державної мовної політики" (так званий закон Ківалова-Колесніченка).

Про це президент розповів у п'ятницю під час нагородження лауреатів Шевченківської премії.

"Напередодні цьогорічних Шевченківських днів Конституційний суд визнав неконституційним мовний закон 2012 року. За таємним задумом його авторів, явних і закулісних, закон повинен був завершити чорну справу творців Валуєвського циркуляра, справу творців Емського указу. А Конституційний суд виписав свідоцтво про смерть цього злочинного акту. Де-факто кінець настав цьому акту ще кілька років тому", - сказав він.

Порошенко сказав, що за час, який закон Ківалова-Колесніченко провів у Конституційному суді, законодавство пройшло далеко вперед в плані зміцнення позицій української мови у різних сферах суспільного життя.

Президент нагадав про квоти на українську мову на радіо, на телебаченні.

"Можемо з надією говорити про відновлення національного кінематографу. І відроджується він саме українською мовою. Минулого року за державної підтримки було завершено зйомки 47 різножанрових фільмів. Цього року на кіновиробництво виділено майже мільярд гривень, це вдвічі більше порівняно з попереднім", - сказав Порошенко.

Президент також відзначив позитивну роль політичного рішення обмежити імпорт книг із Росії в розвитку вітчизняного книговидання. "Українських книг стає дедалі більше. Зросли і обсяги перекладної літератури. Люди дедалі більше читають українською", - сказав він.

Нагадаємо, закон "Про засади державної мовної політики" набув чинності у серпні 2012 року. Він передбачає, що в 13 регіонах України російська мова отримує статус регіональної, що практично прирівнює її до державної.

23 лютого 2014 року, після втечі президента Віктора Януковича, Верховна Рада визнала таким, що втратив чинність закон про мовну політику. Однак Олександр Турчинов, який виконував тоді обов'язки президента голова Верховної Ради, відмовився схвалити скасування цього закону. Через півроку 57 депутатів Верховної Ради попросили КС надати оцінку цьому закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram