ГоловнаПолітика

Колишній азаровський міністр запідозрив посла Сергєєва у співпраці з американськими спецслужбами

Кожара визнав підозрілим, що Сергєєв залишився працювати в США.

Колишній азаровський міністр запідозрив посла Сергєєва у співпраці з американськими спецслужбами
Фото: LB.ua

Колишній міністр закордонних справ Леонід Кожара під час допиту в Оболонському районному суді Києва запідозрив дипломата Юрія Сергєєва, який з 2007-го по 2015 рік займав посаду постійного представника України при ООН, у співпраці з американськими спецслужбами.

"Під час подій на Майдані в 2013-2014 роках голова нашої місії в ООН Юрій Сергєєв брав участь в акціях, які проходили у Нью-Йорку безпосередньо біля місії. Ми були в постійному контакті з ним, і він інформував, що намагався вести переговори з представниками української діаспори, щоб мінімізувати пристрасті, пояснював, що відбувається в Києві", - заявив Кожара.

"Але ніхто ж не знав, що Юрій Сергєєв тоді вів переговори про своє працевлаштування в США. І працевлаштовуючи такого дипломата, посла, дозвіл і робоча віза без роботи зі спецслужбами іншої країни не могли пройти. Тому в мене є великий сумнів у тому, що на кінець 2013-го і початок 2014 року в нас були щирі відносини з Юрієм Сергєєвим. Це взагалі одиничний випадок, коли людина рівня посла, який є носієм державної таємниці, просто так залишається в іншій країні. Я такого, чесно кажучи, не чув", - додав він.

Кожара додав, що особисто для нього інформація від Сергєєва виглядає "дуже сумнівною", тому що він не впевнений, що той сам її формулює.

Нагадаємо, Сергєєв двічі давав покази в суді над Януковичем, якого судять за звернення до Росії з проханням ввести війська. Вперше цей документ продемонстрував посол Росії при ООН Віталій Чуркін.

Юрій Сергєєв у той час також представляв інтереси України в Організації Об'єднаних Націй. У грудні 2015 року його відправили на пенсію, і він пішов на викладацьку посаду в Єльському університеті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram