ГоловнаПолітика

Посольство України в Болгарії назвало висловлювання патріарха Кирила в ефірі болгарського ТБ антиукраїнською провокацією

Голова Російської православної церкви назвав військовий конфлікт на Донбасі "громадянською війною".

Посольство України в Болгарії назвало висловлювання патріарха Кирила в ефірі болгарського ТБ антиукраїнською провокацією
Фото: bnt.bg

Посольство України в Болгарії обурене антиукраїнськими висловлюваннями патріарха Московського Кирила в ефірі болгарського телебачення, повідомляє прес-служба диппредставництва.

"Посольство України в Республіці Болгарія обурене антиукраїнськими висловлюваннями Патріарха РПЦ Кирила в ефірі програми "Още от деня" Болгарського національного телебачення 1 березня. Твердження патріарха про "громадянську війну" на Донбасі розглядаємо як антиукраїнську провокацію", - йдеться в коментарі посольства.

У посольстві нагадали, що Росія, здійснивши тимчасову окупацію Криму та частину Донецької та Луганської областей, грубо порушила норми і принципи міжнародного права, в тому числі Статут Організації Об'єднаних Націй.

У диппредставництві висловили жаль у зв'язку з тим, що Болгарське національне телебачення "використане керівництвом РПЦ як трибуну для оприлюднення відверто антиукраїнських заяв, синхронізованих з офіційною позицією Кремля".

"Гарантією повернення миру на окуповані Росією території є виконання Москвою Мінських домовленостей і повернення РФ до дотримання міжнародного права", - сказано в коментарі.

При цьому в посольстві нагадали, що РФ з 2015 року блокує ініціативу України про введення на окуповані території міжнародної миротворчої операції, яка може ввести міжнародний контроль над українсько-російським кордоном, як це передбачено Мінськими домовленостями, і створити передумови для мирної реінтеграції та реабілітації українського Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram