ГоловнаПолітика

Єврокомісія готова стати посередником у конфлікті "Газпрому" і "Нафтогазу"

Поточна ситуація загрожує постачанню газу до Євросоюзу, заявили в ЄК.

Єврокомісія готова стати посередником у конфлікті "Газпрому" і "Нафтогазу"
Марош Шефчович
Фото: EPA/UPG

Європейська комісія готова стати посередником у конфлікті "Газпрому" і "Нафтогазу".

У повідомленні на сайті ЄС зазначено, що поточна ситуація загрожує постачанню газу до Євросоюзу.

"Комісія була поінформована владою України про їхню стурбованість щодо можливої надзвичайної ситуації в українській газотранспортній системі (ГТС). Ця проблема, згідно з доступною на цей момент інформацією, базується на трьох елементах", - ідеться в заяві Єврокомісії.

Зокрема, перераховує ЄК, "постійний низький і нестабільний тиск газу в поставках з Росії на Україну для транзиту в ЄС - це не нове явище, його вивчала Комісія і Європейська мережа газотранспортних операторів (ENTSOG) з "Нафтогазом" і "Газпромом" минулого року". "Однак у нинішніх умовах (низькі температури, високий внутрішній попит на газ, очікуваний прямий імпорт з Росії) низький тиск у ГТС стає особливо проблематичним", - наголошено в заяві.

"Відсутність прямих поставок з "Газпрому" "Нафтогазу": здається, що "Нафтогазу" і "Газпрому" не вдалося домовитися про умови імпорту природного газу, незважаючи на рішення Стокгольмського арбітражу, яке призвело до відмови від поставок газу навіть для передоплачених "Нафтогазом" обсягів", - додає ЄК.

По-третє, зазначає ЄК, "зростання реверсних потоків з ЄС у найкоротші терміни є проблематичним на сьогодні через напружену ситуацію на спотових ринках (низькі температури по всьому ЄС) і труднощі в технічному перерозподілі потоків у рамках ГТС".

"У цей час Єврокомісія продовжує прояснювати факти з ENTSOG. Однак думка Єврокомісії полягає в тому, що ця ситуація посилює побоювання не тільки щодо безпосередньо поставок газу в Україну, але, можливо, і щодо транзиту газу в Євросоюз. Таким чином, Єврокомісія закликає всі сторони, яких це стосується, компанії і відповідні міністерства України і Росії, знайти негайне рішення відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу", - йдеться в заяві.

ЄК висловила готовність регулювати тристоронній процес, у зв'язку з чим віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович зателефонує міністрам енергетики Росії і України, щоб оцінити ситуацію і досягти домовленостей з приводу вирішення проблеми, повідомила комісія.

Нагадаємо, після перемоги "Нафтогазу" в Стокгольмському арбітражі "Газпром" відмовився відновлювати поставки газу в Україну і заявив про початок розірвання чинних контрактів з "Нафтогазом".

З 2 березня в Україні введено п'ятиденний національний план дій для економії газу. Він передбачає переведення генеруючих компаній з газу на мазут, закриття дитсадків, шкіл і ВНЗ, рекомендацію промисловості економити газ.

"Нафтогаз" підписав з польською PGNiG терміновий контракт на поставки газу. Контракт діє до кінця березня 2018 року, обсяг поставок - понад 60 млн куб. м. Поставки вже почалися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram