ГоловнаПолітика

У Раді зареєстровано законопроект про обмеження функцій СБУ

Українську спецслужбу хочуть позбавити невластивих їй функцій.

У Раді зареєстровано законопроект про обмеження функцій СБУ
Фото: ssu.gov.ua

У Верховній Раді зареєстрували законопроект про обмеження функцій Служби безпеки України.

Про це повідомив з трибуни парламенту один з авторів, народний депутат Сергій Лещенко, пише "Українська правда".

"Нами зареєстровано законопроект про позбавлення української спецслужби невластивих функцій, законопроект про інституціональне посилення здатності СБУ, щоб вона займалася тими справами, якими повинна займатися Служба безпеки в цивілізованій європейській країні", - заявив він.

Нардеп зазначив, що йдеться про законопроекте №8057, який не дозволить СБУ займатися "рекетом бізнесу", вимагати гроші під виглядом боротьби з фінансуванням тероризму, проводити обшуки в українських IT-компаніях.

Зокрема, він пропонує:

- розслідування контрабанди та незаконного обігу технічних засобів отримання інформації віддати Національній поліції;

- розслідування фінансування тероризму та легалізації злочинних доходів віддати органам, що здійснюють контроль за дотриманням податкового законодавства;

- виключити з переліку пріоритетних завдань СБУ заходи, спрямовані на протидію правопорушенням у сфері економічної діяльності, а також корупційних правопорушень;

- заборонити використання ресурсів СБУ для втручання в господарську діяльність, якщо вона не становить загрози для державної безпеки;

- виключити зі структури служби спеціальні підрозділи у сфері боротьби з корупцією та організованою злочинністю.

Також Лещенко заявив, що за вказівкою СБУ проти нього відкрили кримінальне провадження.

Законопроект №8057 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення інституційної спроможності Служби безпеки України" був зареєстрований в парламенті 23 лютого.

"Проект закону підготовлено з метою обмеження повноважень СБУ поза сферою забезпечення державної безпеки для підвищення рівня захищеності бізнесу від зловживань з боку правоохоронних органів", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Нагадаємо, раніше генпрокурор Юрій Луценко запропонував відібрати у СБУ можливість тиску на бізнес на митниці. В інтервью LB.ua він озвучив три першорядні кроки, які повинна зробити центральна влада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram