ГоловнаПолітика

У Держкосмосі сподіваються запустити перший український телекомунікаційний супутник "Либідь" цього року

З 2 млрд космічного бюджету у 2018-му 1,5 млрд пішло на погашення державного боргу, взятого під «Либідь».

У Держкосмосі сподіваються запустити перший український телекомунікаційний супутник "Либідь" цього року
Фото: nkau.gov.ua

Голова Державного космічного агентства Павло Дегтяренко сподівається, що Україні вдасться на вигідних умовах домовитися з Канадою, яка вийшла з проекту «Либідь», про запуск супутника вже цього року.

Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

«Канада вийшла, але вона пропонує укласти новий контракт із новими грошима. На це ми не можемо погодитися, тому що 300 млн уже витрачено і витрачати ще 300 на той самий супутник... Новопризначений генеральний менеджер канадської компанії MDA приїде сюди, і ми з ними будемо шукати шляхи вирішення цього питання. Поки що ми подаємо на них у Лондонський арбітраж для того, щоб не минув термін позовної давності, як це сталося з «Циклоном-4». Є певні підстави вважати, що ми все-таки знайдемо спільну мову. Я точно знаю, що після того, як ми підпишемо документи, нас від запуску будуть відокремлювати 8 місяців. Тобто якщо не пізніше квітня отримаємо згоду, зможемо отримати космічний апарат на орбіті ще цього року», - сказав він.

Дегтяренко також повідомив, що на погашення боргу, який взяли під «Либідь», цього року пішло 1,5 млрд з бюджету.

Голова ДКА зазначив, що щорічно українські медіа-компанії платять іноземним супутниковим компаніям за послуги від 13 до 20 млн дол. Певні послуги замовляє і уряд. До того ж за його словами, передаючи інформацію через чужі супутники, її конфіденційність наражається на ризик.

«Якщо ми пускаємо свій зв'язок через чужий супутник, то рано чи пізно наші дані стануть відомі тому, хто не повинен їх отримати. Коли на орбіті свій супутник і на землі свої передавачі, це, звичайно, не 100% гарантія, але все ж інформація більш захищена. І в критичній ситуації ніхто не знає, як поведе себе оператор супутникового зв'язку. От відмовить у контракті й усе - і що робити? Тому в Україні має бути своє угруповання апаратів космічного зв'язку. Мінімум два апарати», - сказав Дегтяренко.

Можливість створення ще одного телекомунікаційного супутника, але вже вітчизняного виробництва, ДКА зараз обговорює з керівництвом держави. Поки що зупиняє висока ціна апарата, але Дегтяренко впевнений, що після запуску «Либеді» Україна почне розробляти космічний апарат власного виробництва.

Нагадаємо, запуск «Либеді» Україна готувала спільно з Канадою сім років. Однак у 2017-м Канада заявила про вихід з проекту. Причиною, за інформацією «Слідство.інфо», стало те, що частина кредитних грошей (8 млн дол.), яку передала Канада під гарантії українського уряду, не дійшла до «Південмашу», а осіла в офшорній компанії «Офшор лімітед», якою керував радник тодішнього голови ДКА Олександра Зінченка Михайло Гріншпон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram