ГоловнаПолітика

"Україна зможе створити ракету за типом Falcon Heavy через 3-5 років", - голова Держкосмосу

"Зараз починати розробку ракети сенсу немає", - вважає голова ДКА.

"Україна зможе створити ракету за типом Falcon Heavy через 3-5 років", - голова Держкосмосу
Фото: стоп-кадр

Голова Державного космічного агентства Павло Дегтяренко заявив, що Україна зможе створити важку ракету-носій з механізмом багаторазового використання за 3-5 років, і такі напрацювання у нас вже є.

Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

«Маск поставив три ступені у свою ракету для більшої вантажопідйомності. Такі проекти у нас теж є. В Україні виготовлялися бічні прискорювачі ракети «Енергія-Буран». Це і були перші ступені ракети-носія «Зеніт». Коли ви подивитеся її фотографію, там на кожному з блоків будуть дві великі «валізи» - це парашутна система збереженого приземлення. Ми закладали відразу можливість багаторазового використання цих бічних прискорювачів. На перших пусках це були лише оболонки систем. Але якби цей проект продовжився, багаторазове використання було б реалізовано. Зараз готового технічного рішення у нас немає, але створити його можна за 3-5 років», - сказав він.

Дегтяренко також додав, що наразі сенсу починати розробку немає, але коли вантажопотік на орбіту буде рости, Україна зможе пристосуватися.

«Зараз немає сенсу починати. Знову ж таки, з огляду на те, що в українських підприємств немає замовлень. Ви завжди дивитеся на те, що роблять американці, і питаєте, чому ми цього не робимо. З 2016 США витратили на ракетно-космічні дослідження близько 36 млрд доларів із 62 світових, на такі самі дослідження у 2016 році Україна витратила 25 млн грн. У півтори тисячі разів менше», - сказав він.

Нагадаємо, 6 лютого найпотужніша ракета у світі Falcon Heavy з власним автомобілем бізнесмена Ілона Маска Tesla Roadster на борту злетіла з космодрому на мисі Канаверал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram