ГоловнаПолітика

Угорщина звинуватила Україну у "грубій атаці" проти нацменшин

Сіярто відреагував на визнання неконституційним мовного закону Ківалова-Колесніченка.

Угорщина звинуватила Україну у "грубій атаці" проти нацменшин
Министр иностранных дел Венгрии Пейтер Сийярто
Фото: EPA/UPG

В Україні "почали грубу атаку" проти національних меншин, про що свідчить рішення КСУ про невідповідність Конституції закону "Про основи державної мовної політики".

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, передає Радіо Свобода.

"Український уряд поставив перед собою два націоналістичні завдання. Перше - щоб нацменшини не могли вчитися, друге - щоб не було можливості говорити рідною мовою", - сказав Сіярто.

На думку чиновника, ознаками того, що нацменшини "стали мішенню", є події навколо "мовного закону", а також підпали офісу Товариства угорської культури Закарпаття.

"А зараз скасовують закон, який забезпечує можливість, щоб нацменшини могли вживати власну мову. У правовій державі не відбуваються речі, які мають місце в Україні", - сказав Сіярто.

Він заявив, що у так званому "законі Ківалова-Колесніченка" допустима межа вживання мови нацменшин починався з десяти відсотків, а в новому законопроекті депутати "хочуть прив'язати до 33-х відсотків", сказав Сіярто.

Глава МЗС підтвердив, що Угорщина блокуватиме будь-які євроінтеграційні ініціативи України, поки не буде налагоджено ситуацію з правами нацменшин.

Раніше сьогодні глава Верховної Ради України Андрій Парубій запропонував ухвалити новий закон про мову, заявивши, що у парламент внесено кілька тематичних законопроектів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram