ГоловнаПолітика

Україна ініціює тристоронні переговори щодо постачання газу з Росією і ЄС

МЗС ЄС направило ноту про застосування механізму попередження кризових ситуацій в енергетиці.

Україна ініціює тристоронні переговори щодо постачання газу з Росією і ЄС
Елена Зеркаль
Фото: пресс-служба президента

Україна ініціює тристоронні переговори у форматі Україна - Європейський Союз - Росія щодо забезпечення стабільності постачання газу в Україну та ЄС.

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль у Фейсбуці.

"Сьогоднішні дії "Газпрому" щодо невиконання своїх договірних зобов'язань і відмова виконувати рішення Стокгольмського арбітражу є загрозою виникнення надзвичайної ситуації в постачаннях газу в Україну та ЄС. Газпром знову доводить свою несумлінність. І, як завжди, намагається підставити Україну. Не вийде!", - написала вона.

Зеркаль також повідомила, що МЗС ЄС направило ноту про застосування механізму попередження кризових ситуацій в енергетиці відповідно до ст. 340 і додатка 26 Угоди про Асоціацію.

"Також ініціюємо тристоронні переговори у форматі Україна - ЄС - Росія щодо забезпечення стабільності постачання газу в Україну та ЄС. Історія 2009 року не повториться. Стокгольм, Угода про асоціацію і реформа ринку газу остаточно змінили парадигму відносин з РФ у газовій сфері. Шантаж більше не працює", - додала заступник міністра.

Нагадаємо, згідно з рішенням Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма від 22 грудня, "Нафтогаз" повинен відновити закупівлі російського газу в обсязі не менш ніж 5 млрд куб. м до кінця дії контракту.

"Нафтогаз" вніс авансовий платіж за березень у розрахунку відновити постачання з Росії, але "Газпром" відмовився і повернув гроші.

28 лютого Арбітраж Торгової палати Стокгольма частково задовольнив вимоги "Нафтогазу" у спорі з "Газпромом" і постановив, що російський холдинг повинен відшкодувати українській компанії $4,63 млрд за непостачання газу за укладеним між ними транзитним договором (суд визнав, що російська компанія подавала газ для транзиту в Європу в меншому обсязі, ніж це було передбачено договором). Однак з урахуванням заборгованості "Нафтогазу" за вже поставлений газ "Газпром" повинен буде заплатити $2,56 млрд. Спочатку українська компанія вимагала в суді відшкодування $17 млрд.

Водночас арбітражний суд відхилив вимоги "Нафтогазу" про збільшення тарифу на транзит газу і про зміну контракту з російською стороною відповідно до законодавства України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram