ГоловнаПолітика

Україна вимагатиме арешту активів "Газпрому" в разі несплати боргу

"У нас є достатньо активів, на кшталт Північного потоку-2".

Україна вимагатиме арешту активів "Газпрому" в разі несплати боргу
Фото: president.gov.ua

Україна вимагатиме арешту активів "Газпрому" в разі несплати боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Про це заявив президент України Петро Порошенко на засіданні Ради нацбезпеки і оборони України.

"Ми отримали дуже тривожну інформацію, що "Газпром" робить провокаційні заяви про те, що він не збирається виконувати рішення Стокгольмського суду. Неповага до виконання рішень суду має надзвичайно важливі геополітичні наслідки. Як тоді Європа може взагалі розраховувати на цього постачальника газу?" - зазначив президент під час свого виступу.

Порошенко також доручив голові МЗС ініціювати тристоронні консультації з Єврокомісією для виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо газу:

"Я хотів би зараз звернутися до голови НАК "Нафтогаз" Андрія Коболєва, просив би ГПУ підключитися до цього процесу, допомогти НАК, просив би Міністерство юстиції долучитися до цього процесу, просив би МЗС на чолі з Клімкіним терміново зібрати нараду, і якщо" Газпром "не сплатить ці гроші, я так розумію він почав це робити ще вчора, НАК повинна домогтися арешту активів "Газпрому" і забезпечення виконання цих рішень. У нас є достатньо активів, які, зокрема, задіяні, на кшталт Північного потоку-2", - зазначив президент.

Нагадаємо, 28 лютого Арбітраж Торгової палати Стокгольма частково задовольнив вимоги "Нафтогазу" щодо спору з "Газпромом" і ухвалив, що російський холдинг повинен відшкодувати українській компанії $4,63 млрд за непостачання газу за укладеним між ними транзитним договором (суд визнав, що російська компанія подавала газ для транзиту в Європу в меншому обсязі, ніж це було передбачено договором). Однак з урахуванням заборгованості "Нафтогазу" за вже поставлений газ "Газпром" повинен буде заплатити $2,56 млрд. Спочатку ж українська компанія вимагала в суді відшкодування $17 млрд.

При цьому арбітражний суд відхилив вимоги "Нафтогазу" про збільшення тарифу на транзит газу і про зміну контракту з російською стороною відповідно до законодавства України. Суд постановив, що до контракту не підлягають застосування положення європейського або українського антимонопольного законодавства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram