ГоловнаПолітика

Клімкін: "Газпром" опустився до рівня "наперсточників"

Голова МЗС прокоментував зниження тиску в газопроводах на вході в українську ГТС.

Клімкін: "Газпром" опустився до рівня "наперсточників"
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Павло Клімкін обурений позицією російського газового монополіста "Газпрому" в контексті рішення Стокгольмського арбітражу, але впевнений, що відповідальність настане.

Про це він написав у своєму мікроблозі Twitter, коментуючи зниження тиску в транзитних магістральних газопроводах на вході в українську ГТС (ГВС "Суджа").

"Газпром" опустився до рівня "наперсточників". Не виконує рішення Стокгольмського арбітражу, а тепер ще й знижує тиск у трубі, будучи нездатним виконувати свої зобов'язання. Але ми їх дістанемо. Їх активи в Європі всім давно відомі", - написав міністр.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж частково задовольнив вимоги "Нафтогазу" в суперечці з "Газпромом" і ухвалив, що російський холдинг повинен відшкодувати українській компанії $4,63 млрд за непостачання газу за укладеним між ними транзитним договором (суд визнав, що російська компанія подавала газ для транзиту в Європу в меншому обсязі, ніж це було передбачено договором). Однак з урахуванням заборгованості "Нафтогазу" за вже поставлений газ "Газпром" повинен буде заплатити $2,56 млрд.

Спочатку ж українська компанія вимагала в суді відшкодування $17 млрд. При цьому арбітражний суд відхилив вимоги "Нафтогазу" про збільшення тарифу на транзит газу і про зміну контракту з російською стороною відповідно до законодавства України. Суд постановив, що до контракту не підлягають застосуванню положення європейського або українського антимонопольного законодавства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram