ГоловнаПолітика

Перемога в Стокгольмі здобута завдяки газовим контрактам 2009 року, - Власенко

Нардеп закликав попросити пробачення в Тимошенко.

Перемога в Стокгольмі здобута завдяки газовим контрактам 2009 року, - Власенко
Фото: Alexander Prokopenko

Стокгольмський арбітраж змусив Росію виконувати контракт про транзит природного газу на підставі цього контракту.

Про це заявив народний депутат від «Батьківщини» Сергій Власенко в інтерв'ю парламентським журналістам.

Він привітав рішення Стокгольмського арбітражу стосовно контракту про транзит природного газу територією України.

Нардеп нагадав, що Російська Федерація з 2010 року недоплачувала за обсяг газу, який повинна прокачувати територією нашої держави.

«Нафтогаз» звернувся до Стокгольмського арбітражу і змусив росіян виконувати контракт, який був підписаний в Москві 19 січня 2009 року», - зазначив депутат.

До того ж, Сергій Власенко звернув увагу, що Стокгольмський арбітраж не приймає політично вмотивовані рішення, виходячи із симпатій чи антипатій, а лише пояснює чинні контракти і виносить рішення.

«Розглянувши контракт про транзит природного газу територією України, Стокгольмський арбітраж визнав, що РФ його не виконує. Суд зобов'язав виконати цей контракт в повному обсязі і сплатити Україні в особі НАК «Нафтогаз» додатково 4,6 млрд дол. США», - пояснив депутат від «Батьківщини».

Парламентарій нагадав, що в один день, 19 січня 2009 року, у Москві було підписано два контракти - про купівлю-продаж і про транзит строком на 10 років, про формульну ціну і принцип «бери або плати».

За словами Сергія Власенка, саме завдяки цим контрактам здобута перемога.

Політик звернувся до президента Петра Порошенка і до екс-президента Віктора Ющенка з пропозицією попросити пробачення в лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко "за весь той бруд, який лився на її адресу протягом багатьох років через підписані газові контракти".

Він зазначив, що саме завдяки контракту про транзит, який був підписаний того ж дня, «ми отримали цю перемогу - Стокгольмський арбітраж змусив РФ виконувати цей контракт».

«Я розумію, що в період Януковича його міністр економіки Петро Порошенко не стежив за виконанням цього контракту з російської сторони. Так само Порошенко забезпечував формування високої ціни на газ за контрактом купівлі-продажу. Але сьогодні всі міфи про газові контракти розвіяні: немає ніяких невигідних контрактів, немає ніяких контрактів, які загрожують національним інтересам. Навпаки, контракт про транзит природного газу територією України забезпечить додаткове надходження до державного бюджету майже 5 млрд грн», - пояснив політик.

Відповідаючи на питання журналістів, як це рішення може позначитися на цінах на газ, Сергій Власенко зазначив: «На жаль, сьогодні питання ціни на газ перетворилася на велику спекуляцію. Якби сьогодні газ поставлявся в Україну за тим так званим «кабальним газовим контрактом», то вартість російського природного газу була б близько 140-150 дол. США. Зараз же людям продають український газ по 280 дол. Тому питання ціни на газ - це питання величезної корупції і точно не пов'язане з контрактами і з рішенням Стокгольмського арбітражу, а пов'язане тільки з ганебною антиукраїнською політикою, яку сьогодні проводять уряд і президент».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram