ГоловнаПолітика

Порошенко: розміщення миротворців - єдиний шлях для повернення Донбасу

"У миротворчій операції не можуть брати участь країна-агресор або країни-сусіди".

Порошенко: розміщення миротворців - єдиний шлях для повернення Донбасу
Фото: Макс Левин

Президент Петро Порошенко вважає розміщення миротворчої місії єдиним варіантом для повернення Донбасу під суверенітет України.

Про це він сказав на прес-конференції.

"Миротворча місія - єдиний варіант, яким можна зупинити вбивство українців, як цивільних, так і військових, яким можна відновити український суверенітет на окупованому Донбасі", - сказав Порошенко, відповідаючи на запитання, чи не законсервує чи ситуацію в регіоні розміщення миротворців.

Він перерахував переваги для України від введення миротворців. За його словами, протягом бойових дій врегулювання ситуації неможливе.

"Присутність миротворців - це не просто розведення сторін, це для нас неприйнятно. А миротворці повинні діяти на всій окупованій території. Перше, до чого це призведе, - Росія буде змушена вивести свої окупаційні війська, тому що світ буде бачити і ніяк не можна буде це пояснити. Друге - миротворці зможуть роззброїти незаконні збройні формування. Третє - миротворці зможуть взяти під контроль неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону... Четверте - Україна зможе відновити свої гуманітарні місії. П'яте - участь у миротворчій операції не можуть брати країна-агресор або країни-сусіди", - зазначив Порошенко.

За його словами, багато країн надали попередню згоду для участі в такій місії. Порошенко додав, що розміщення миротворчої місії буде обговорюватися в рамках "нормандського формату".

Нагадаємо, що формат миротворчої місії на Донбасі є спірним питанням для України і Росії, яка підтримує бойовиків. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль усю окуповану територію Донбасу включно з державним кордоном. Росія пропонує тільки "охоронну місію" для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

Переговори щодо формату місії ведуться по лінії Владислав Сурков - Курт Волкер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram