ГоловнаПолітика

Верховна Рада скасувала контроль сертифікатів на ввезення автомобілів в Україну

Депутати виправили помилку в законодавстві.

Верховна Рада скасувала контроль сертифікатів на ввезення автомобілів в Україну
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада скасувала необхідність наявності сертифіката підтвердження відповідності екологічним стандартам під час пропуску транспортних засобів на митну територію України.

За ухвалення відповідного законопроекту №5470-д за основу і в цілому у вівторок проголосували 235 депутатів.

З початку 2018 року законодавством було передбачено, що пропуск на митну територію України нових і б/у автомобілів з метою їх першої реєстрації здійснюється за умови їх відповідності екологічним нормам. Однак на практиці це означало, що для пропуску транспортного засобу на митну територію України громадянину, який має намір ввезти транспортний засіб, потрібно вже мати на руках сертифікат відповідності, який можна отримати тільки на території України.

Тепер такий сертифікат необхідно буде надавати внутрішній митниці під час митного оформлення для вільного обігу.

Нагадаємо, що 2017 року в Україну офіційно завезли понад 150 тис. автомобілів.

За статистикою фіскальної служби, протягом 2017 року здійснено митне оформлення під час ввезення в Україну 80,5 тис. нових автомобілів, з яких сплачено 15,8 млрд гривень митних платежів. У 2016 році кількість таких оформлень нових авто склала 63 тис. одиниць зі сплатою 12,4 млрд гривень митних платежів.

Також минулого року було оформлено 72,9 тис. старих автомобілів, з них за зменшеними ставками акцизного податку - 69,5 тис. З таких авто сплачено 5,5 млрд гривень митних платежів, у т.ч. за зменшеними ставками акцизного податку - 5,1 млрд гривень. У 2016 році було оформлено 23,8 тис. старих авто, в т.ч. числі за зменшеними ставками акцизного податку - 15,1 тис.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram