ГоловнаПолітика

Полторак обговорив можливість залучення Сил оборони Фінляндії до місії ООН на Донбасі

"У цьому питанні Україна має власні принципові позиції".

Полторак обговорив можливість залучення Сил оборони Фінляндії до місії ООН на Донбасі
Степан Полторак в Финляндии
Фото: mil.gov.ua

Міністр оборони Степан Полторак протягом офіційного візиту у Фінляндію обговорив можливість залучення Сил оборони цієї країни до миротворчої місії ООН на Донбасі, якщо буде прийнято відповідне рішення про формування і застосування такого контингенту.

Про це він заявив після зустрічі з головою оборонного відомства Фінляндії Юссі Ніїністьо, повідомляють на сайті Міноборони

"У цьому питанні Україна має власні принципові позиції. Перш за все, така місія повинна працювати відповідно до наявних правил і норм міжнародного права на всій окупованій території, а не тільки на лінії зіткнення сторін", - заявив Полторак.

Він також підкреслив, що з окупованої території необхідно обов'язково вивести всі незаконні збройні формування і регулярні війська Російської Федерації.

"Не контрольована нами ділянка російсько-українського кордону повинна перейти під контроль миротворчої місії ООН, як і райони відведення важкого озброєння і техніки. Ми категорично проти участі в цій місії представників Російської Федерації, тому що не може агресор і миротворець поєднуватися в одній особі", - додав Полторак.

Нагадаємо, в лютому 2018 року з'явилася доповідь Інституту Хадсона, підготовлена на прохання колишнього генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена, про можливий формат миротворчої місії для Донбасу. Він передбачає, що в Україні направлять близько 20 тис. миротворців і 4 тис. поліцейських, які візьмуть усю територію ОРДЛО, включно з держкордоном.

Учасниками місії можуть бути миротворці з країн, що не входять у НАТО, прийнятні і для України, і для Росії. Наприклад, з Білорусі, Казахстану, Монголії, Австрії, Фінляндії, Швеції, Португалії, Греції, Аргентини, Бразилії, Чилі.

Деякі країни вже висловили готовність узяти участь у такій місії. Зокрема, президент Білорусі Олександр Лукашенко теж заявив, що білоруські миротворці готові стати між сторонами конфлікту. В українському МЗС одразу ж відкинули цю ідею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram