ГоловнаПолітика

Луценко розповів про справи Дейдея, Лозового, Довгого і "Мультика"

А також Новинського і Добкіна.

Луценко розповів про справи Дейдея, Лозового, Довгого і "Мультика"
Фото: Макс Требухов

Спеціалізована антикорупційна прокуратура готує подання за статтею 368 (незаконне збагачення) проти двох народних депутатів - Андрія Лозового та Євгена Дейдея. Про це в інтерв'ю LB.ua розповів генеральний прокурор Юрій Луценко. 

Крім того, він розкрив подробиці нової кримінальної справи проти Олеся Довгого. Першу справу, нагадаємо, САП закрила через те, що вичерпала можливості довести провину. 

"Ми відкрили фактову справу (проти Довгого - ред.), яка буде стосуватися не одного кооперативу і незаконно виділених йому коштів, а всіх подій на тій сесії Київради. Сесія була унікальна, про неї взагалі не повідомляли, а це обов'язок. Депутати голосували втемну. Ми будемо давати ширшу оцінку. Тому що в столиці зникають сотні і тисячі гектарів заповідної землі, а винних немає. Я з цим не згоден", - розповів Луценко.

Відповідаючи на запитання, чому досі не направлено до суду справу Вадима Новинського, хоча це анонсувалося ще місяць тому, генпрокурор вказав на необхідність проведення ще однієї експертизи.

"У справі Новинського завершується остання експертиза... Я не керую експертизою. Експерт робить тоді, коли робить. Експертиза в цій справі завершується. І щойно вона буде завершена, ми підготуємо обвинувальний акт, передамо до суду", - зазначив чиновник.

З тієї ж причини - через затягування експертизи - немає просування і у справі екс-губернатора Харківської області Михайла Добкіна, говорить генпрокурор.

"На жаль, багато земель було вкрадено - експертизи затягуються. Закон забороняє мені робити підозри, тим більше обвинувальний акт, без точно розрахованої суми збитків. Тому на цю мить завершуються експертизи, розраховують суму збитків, ймовірно, спричинених діями пана Добкіна. Щойно ця експертиза пройде, завершиться слідство. Далі - обвинувальний акт. Суд", - додає він.

Прокоментував Юрій Луценко і  резонансну справу миколаївського "Мультика" (керівника місцевого ОЗУ Михайла Тітова).

"Мені надіслали повідомлення, що молодшого партнера "Мультика" переарештовано. Чекаю з нетерпінням рішення щодо самого "Мультика". У будь-якому випадку протягом наступних двох місяців ми завершимо слідство і висунемо матеріали на ознайомлення. Далі - суд.

З доповіді і слідчих, і прокурорів зібрано достатньо доказів, що вказують на провину в скоєнні особливо тяжких злочинів усіма членами організованого угруповання. Крім того, у Миколаєві сталася ще одна резонансна справа - затримання депутата міської ради, який має яскраву політичну приналежність, за підозрою в серійному вчиненні корупційних злочинів, - пан Копійка, якщо не помиляюся. Колишнього члена Партії регіонів, нині - "Опоблоку". Хоча партія тут не принципово важлива. Я впевнений, що у нас хороша доказова база. Єдина проблема, а, може, щастя, що дехто хоче, щоб після затримання негайно була в'язниця. Але так буває тільки в тоталітарних країнах. Після затримання має бути слідство, а потім, на жаль, довгий суд", - резюмував генпрокурор. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram