ГоловнаПолітика

Ющенко: у Східній Європі шість військових конфліктів і в кожному агресор - Росія

Колись Євтушенко питав: "Хотят ли русские войны?" - Хочуть!"

Ющенко: у Східній Європі шість військових конфліктів і в кожному агресор - Росія
Фото: EPA/UPG

Третій президент України Віктор Ющенко на Балто-Чорноморському форумі з безпеки в Києві заявив, що в Східній Європі зараз тривають шість військових конфліктів, у кожному з яких агресором є Росія.

"Останні 50 років такої ситуації з безпекою в Східній Європі, як сьогодні, не було. У Європі сім військових конфліктів, шість конфліктів - на сході Європи, один з них - у нас", - заявив Ющенко. Деякі з цих конфліктів тривають уже третє десятиліття, зазначив третій президент України. "У нас немає позитивної практики врегулювання конфліктів. Тому ж Придністров'ю - 23 роки, Нагірному Карабаху - 24 роки, Абхазії і Осетії - по 10 років, Україна наближається до чотирьох років", - заявив Ющенко.

Він категорично відкидає думку, що ці конфлікти можуть вважатися внутрішніми чи регіональними. На його думку, всі вони пов'язані виключно з імперськими амбіціями Росії.

"Деякі політики кажуть, що це конфлікт внутрішньонаціональний, а якщо національний - то не привертайте увагу інституцій. Потім кажуть - це регіональний конфлікт. Давайте проаналізуємо: від Нагорного Карабаху, пройшовши весь південь Європи і дійшовши до Донбасу, в кожному конфлікті агресором і окупантом є Росія. І виникає питання, чому цей конфлікт називають українським, чи грузинським, чи молдовським? Маємо конфлікт двох ідеологем політичного курсу. І сьогодні черга України настала, ми потерпаємо останні чотири роки. Хоча це 24-та війна, яку ми ведемо з Росією. Колись Євтушенко питав: "Хотят ли русские войны?" - Хочуть!" - сказав Ющенко.

Він також провів паралелі між сьогоденням і роком, який передував початку Другої світової війни.

"Вам не здається, що ми сьогодні якоюсь мірою живемо за часів жовтня 1938 року? Коли кілька провідних країн Європи на півтора року взяли на озброєння політику примирення. Політику, в рамках якої відбулося кілька домовленостей, у тому числі і в Мюнхені, коли прем'єр-міністр Британії, приземлившись у Лондоні і вийшовши з літака, показав кілька аркушів Мюнхенської угоди і сказав: "Я вам привіз мир". Через півтора року вся Європа була окупована, а частина, що залишилася , стала сателітом Гітлера. І в Європі сам на сам з конфліктом залишилася Великобританія", - сказав Ющенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram