ГоловнаПолітика

Юрій Луценко: «Я не магазин політичних замовлень»

«Я не згоден з атмосферою, коли все, що робиться в державі, або нівелюється, просто замовчується, або повністю дискредитується», – стверджує генеральний прокурор Юрій Луценко, пояснюючи, навіщо «звітує» про свою діяльність у рекламних роликах на радіо і телебаченні. Каже: про перемоги суспільство не чує, а от «зрада» шириться миттєво. Не без допомоги – як переконує він – внутрішніх і зовнішніх ворогів. «На цей момент є правдою те, що проти Луценка залучена колосальна кампанія з дискредитації», – переконаний наш співрозмовник, не визнаючи, однак, що і він сам, і його відомство є генераторами не лише позитивних для влади новин, які особливо потрібні їй зараз, напередодні старту президентської виборчої кампанії. У першій частині розмови, яку LB.ua публікує сьогодні, ми розпитали у Юрія Луценка про спецконфіскацію 1,5 мільярда доларів у Віктора Януковича та його оточення, про справу Міхеїла Саакашвілі та розмови з Ігорем Коломойським. А також про те, чому «вишки Бойка» - за версією генерального прокурора - «зовсім вишки не Бойка».

Фото: Макс Требухов

«Самопоміч» дійсно несе відповідальність за участь в акціях на гроші Курченко»

С.К.: Наразі відбуваються чергові судові засідання у справі щодо держзради Віктора Януковича. Ви неодноразово, зокрема, і в інтерв’ю LB.ua, казали, що для вас – як Генерального прокурора - це є справою №1. Як наразі оцінюєте судовий процес по справі?

Я дійсно вважаю справу Януковича одним з найголовніших своїх завдань. Я не буду коментувати власні емоції, бо все знаходиться в руках судді. І оцінювати можна лише по завершенню судового процесу. З іншого боку, вже зараз стає очевидним те, про що я казав раніше: справа Януковича – не лише справа проти громадянина України, який своїм «фіговим» листом фактично освятив факт військової агресії Російської Федерації на нашій території. Це - пересторога для всіх майбутніх і чинних високопосадовців, бо прецедент створений. Навіть президент, нехай і колишній, нехай і заочно, але відповідає в суді за скоєне. Прецедент для чиновників, котрі викликатимуться в суд як свідки.

І, можливо, найважливіше. У цій справі – і ще у справі Путіна – виразно звучать ті речі, які потім підуть в підвалини майбутніх міжнародних судів. Справа цікава для аналітиків не тільки з огляду на те, що повідомляють свідки. Вона має багато аспектів, і я дійсно пишаюся, що ми запустили цей процес.

С.К.: А що скажете по справі Саакашвілі? Як так сталося, що людині попервах висувають обвинувачення чи не в організації масових заворушень, потім - Держприкордонслужба видворяє до Польщі, а Генпрокуратура вдає, ніби ні до чого? Якщо воно так дійсно є, і ви ні до чого, то це, перепрошую, діагноз.

На підставі доведених підозр і здобутих фактів ми говоримо про підозру у сприянні членам злочинного угрупування з боку громадянина Саакашвілі. Ми довго домагалися його показань: спочатку він уникав нас, потім підходив до різних правоохоронних приміщень, давав палкі інтерв’ю і знову ховався. Зрештою – в силу різних наполегливих дій правоохоронців – він почав давати показання, був неодноразово на допитах у слідчих. Відповів на всі наші запитання. Десь з місяць тому запобіжний захід йому завершився, і ми його не продовжували, оскільки Саакашвілі з’являвся до правоохоронних органів та поки що відповів на всі запитання.

Паралельно в той самий період завершився суд, який остаточно скасував можливість надання політичного притулку пану Саакашвілі. Нагадаю, у Львівській області суд встановив, що він дійсно порушив закон – незаконно перетнув кордон. За що сплатив адміністративний штраф.

Саме при Януковичі в 2012 році відповідальність за цей злочин була змінена з кримінальної на адміністративну. І це - один з нонсенсів нашої системи правосуддя. Уявіть собі три тисячі або 10 тисяч «зелених чоловічків», які перетнуть кордон з готовністю заплатити адміністративний штраф... Саме тому я направив проект змін до закону на ім’я голови ВР і профільного комітету, щоб негайно відновити кримінальну відповідальність за незаконний перехід кордону.

Щодо ролі Саакашвілі у слідстві, він може бути повторно допитаний. Через «скайп», наприклад. Така можливість завжди існує.

С.К.: Це якщо в нього буде бажання.

Так, звичайно. Не буде бажання – діятимемо далі за законом. Я не можу та й не буду говорити, що взагалі не знав про плани депортувати пана Саакашвілі.

С.К.: Нарешті ви це визнали!

Така теоретична можливість існувала ще з моменту незаконного перетину кордону. Депортація, реадмісія, екстрадиція. Я про це неодноразово казав.

Фото: Макс Требухов

С.К.: У вузьких колах про підготовку депортації Саакашвілі знали за 10 днів до.

Тим не менш, про затримання Саакашвілі в ресторані я дізнався від свого прес-секретаря. А вона, наскільки я знаю, – з сайту «Української правди».

О.Б.: А дізнавшись про затримання для реадмісії, у вас не виникало бажання зупинити цю процедуру з огляду на те, що Саакашвілі є фігурантом важливої кримінальної справи?

Закон не дає нам можливості застосовувати до нього будь-які заходи. Ні запобіжні, ні будь-які інші. Він був нелегальним мігрантом. Запобіжний захід йому суд не обрав. Слідчі дії щодо нього він виконав. Тому на той момент жодних юридичних підстав зупинки депортації я не вбачаю.

С.К.: Під час виступу у Верховній Раді після першого затримання Михайла Саакашвілі та історії з дахом (Саакашвілі втік від силовиків на дах свого будинку – LB.ua) ви зробили кілька гучних заяв. Зокрема, ви заявляли про притягнення до відповідальності депутатів, котрі брали участь у прориві кордону.

Я вже згадував про те, що в 12-му році пан Янукович і його команда скасувала кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону. Але не скасувала кримінальну відповідальність за сприяння і допомогу та організацію нелегального перетину кордону. Відтак виходить певна колізія, коли власне той, хто проривається, несе адміністративну відповідальність, а той, хто йому сприяє, організовує, допомагає, – кримінальну. Саме тому до суду або готуються, або вже подані матеріали щодо Сакварелідзе…

С.К.: Прізвища Заліщук, Лещенко, Найєм є в цьому переліку?

Я не пам’ятаю… Не знаю особливостей цієї справи. Знаю точно, що всі, хто організовував незаконний прорив, будуть відповідати однаково, незалежно від того, які в них прізвища та фракції.

С.К.: Чому справа Сакварелідзе вже пішла до суду, а решті навіть підозри не висунуті?

Тому що Сакварелідзе – не народний депутат. А народні депутати в нас, як правило, користуються своїм імунітетом. Дерев’янко, Заліщук, Найєм, Тимошенко... Кого ще не назвав?

С.К.: Ви ініціюватимете подання на зняття недоторканості з зазначених депутатів через їхню допомогу Саакашвілі на кордоні? Серйозно?

Якщо слідство встановить достатньо доказів для пред’явлення підозри, а її неможливо пред’явити без візиту до ВР, я звичайно буду це робити.

Фото: Макс Требухов

С.К.: Які приблизно терміни слідства?

Думаю, що до півроку.

С.К.: Є ще одна цікава цитата з того вашого виступу у ВР - на адресу народного депутата Олега Березюка: «Думаю, вам найкраще було б вийти в центр Львова, стати на коліна, поцілувати національний прапор і скласти мандат як ознаку визнання політичної ганьби вашої політичної сили, яка діє за гроші Москви»... «Самопоміч» діє «на гроші Москви»? Правильно?

Давайте почнемо з початку. Олег Березюк з гнівом мене запитав, чому на новому прапорі ГПУ (киває на прапор, що стоїть в кабінеті за його спиною, - С.К.) зниклі слова про честь, совість і щось там ще. На що я відповів, що старий щит з мечами КДБ – зловісний символ того, що відбувалося з нашої країною, зокрема зі Львовом в першу чергу – дійсно, нарешті щез з нашого прапору. І нарешті ми не є спадкоємцями системи КДБ. Чим я пишаюся. На нашому новому прапорі – державний тризуб. Якщо він вас не влаштовує, вийдіть в центр Львова, станьте на коліна і перепросіть перед тими, кого меч КДБ нищить.

С.К.: Але ж слова про співпрацю з Москвою лунали...

Або це неправильно розшифровано, або, можливо, я, поспішаючи, погано висловився, намагаючись сказати, що «ваша політична сила співпрацює і підтримує людей, які отримують на свої акції гроші з Москви». Це не секрет, що багато депутатів «Самопомочі», починаючи від Семена Семенченка, Павла Костенка, Єгора Соболєва є активістами усіх акцій Саакашвілі, які – це вже юридично встановлено – фінансувалися з Росії.

О.Б.: Але рішення суду щодо цього звинувачення ще немає.

Рішення суду немає. Я сказав, юридично встановлено. В мене є відео. Зафіксовані всі номери купюр, які Курченко передав в Україну. Ми зафіксували на відео, яке я демонстрував в парламенті, як їх отримує права рука Саакашвілі – Северіон Дангадзе. Це 250 тисяч доларів, які пішли на акції, котрим активно сприяє «Самопоміч».

Можливо, я дещо загально висловився, але «Самопоміч» дійсно несе відповідальність за участь в акціях на гроші опального олігарха. Більш за те, важливий нюанс: це не просто гроші Курченка, це гроші того Курченка, котрий зараз веде активний бізнес на окупованому Донбасі. Гроші на крові. І з точки зору моралі, з точки зору юридичної, співпраця, тим більше для уникнення відповідальності Курченка, є неприйнятною для будь-якого українського політика.

Фото: Макс Требухов

С.К.: Тоді ж у Верховній Раді ви казали про те, що гроші на організацію протестних акцій з Росії отримував не лише Саакашвілі, а й інші політики. Обіцяли найближчим часом доповісти про це суспільству. Але пройшло вже кілька місяців, прізвищ політиків так ніхто й не почув...

Річ у тому, що ФСБ і сам Курченко здійснили ряд дуже жорстких дій для виявлення джерел витоку інформації про його фінансування руху Саакашвілі. І ці люди знаходяться в небезпеці. В зв’язку з чим ми вживаємо ряд оперативних дій, котрі заважають оприлюдненню здобутих даних.

О.Б.: Із записів розмов Курченка та Саакашвілі, які лягли в основу звинувачень проти лідера «Руху нових сил», складається враження, що Курченко в цій розмові свідомо виводить Саакашвілі на конкретику. Поводить себе, грубо кажучи, як агент-провокатор.

Якщо послухати всі плівки за участю Курченка, складається дуже багато дивних вражень. Я не можу відповідати за наміри Курченка. Бачу лише і аналізую в даному випадку наміри Саакашвілі. Експертиза підтвердила, що це їхні голоси. Відповідно, ми маємо факт розмови двох людей, які обговорюють фінансування в обмін на сприяння у, скажімо, зменшенні або припиненні активності слідства (щодо Курченка – LB.ua).

О.Б.: Або щодо закриття кримінальних справ.

Що при цьому мали на увазі обидві невисокі договірні сторони, це не входить до моєї компетенції. Я, моє слідство, мої прокурори вважаємо, що це має повні ознаки статті 256 – «сприяння членам злочинної організації». Ось і все.

«Говорити про те, що Кацуба відбувся легким переляком, нечесно»

С.К. 30 червня під час виступу перед парламентом ви обмовилися про те, що восени внесете до Верховної Ради подання на зняття недоторканності ще з кількох нардепутатів. Мова йшла про 4-6 народних обранців. Проте вже зима добігає кінця Коли і на кого подання?

Сьогодні (розмова відбулася 16 лютого – LB.ua) я підписав подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Бакуліна. І це не звичайне подання, бо, насправді, пан Бакулін стоїть поруч із Арбузовим, Януковичем... Він підозрюється в розкраданні державного бюджету на суму понад 100 млн доларів при закупівлі так званих «вишок Бойка». Слідство нарешті отримало не тільки показання колишніх і чинних посадових осіб, причетних до цього злочину, але й – через угоди зі слідством – дані про рахунки, на які надходили крадені кошти. Я ще забув згадати прізвище Мельника...

О.Б.: Василь Мельник – власник «Рижської судноверфі», через яку відбувалася оборудка.

Він підозрюється в тому, що був фінансовим сектором відмивання та подальшого розподілення коштів. З моєї точки зору, це надзвичайно перспектива справа. Вона, до речі, має коріння з тих же даних, з яких ми виходили під час спецконфіскації 1,5 мільярда доларів. З того самого, скажімо, центру збору доказів ми рухаємося і у справі так званих «вишок Бойка». Ми маємо докази для вручення підозри зазначеним особам – Януковичу, Арбузову, Бакуліну та Мельнику. Наразі ретельно працюють наше міжнародне управління разом зі своїми колегами, а також державний фінансовий моніторинг. Соколи спущені – шукаємо здобич.

Ми будемо бачити рух коштів, і якщо вони виведуть на інших фігурантів, будуть підозри і їм.

О.Б.: Коли вишки закупалися, пан Бакулін був підлеглим Юрія Бойка. І саме Юрій Бойко активно коментував закупівлю у ЗМІ, пояснював, чому вишки куплені задорого. Фактично, взяв на себе основний медійний удар у цій справі. Але дивним чином він у серед звинувачених чомусь не фігурує.

Юрій Бойко був неодноразово допитаний. І єдиний юридично вагомий слід, який він залишив в цій справі, – підпис під зміною фінплану «Нафтогазу». Жоден із тих, хто візував це рішення, не дає показань, що Бойко був в курсі того, для чого змінювався фінплан. А керівник міністерства, який підписує всіма завізований і поданий фінплан, – ще не повна ознака скоєного злочину. Якщо на пана Бойка будуть прямі показання будь-кого з колишніх чи чинних осіб з НАК «Нафтогаз», припустимо, теоретично, це може зробити, наприклад, Бакулін, в ході угоди зі слідством...

Фото: Макс Требухов

О.Б.: Кацуба, вочевидь, цього не зробив.

Я не можу розголошувати деталі слідства. Але скажу, що ні. Навпаки, говорить, що Бойко був не в курсі. Ще одна людина, яка уклала з нами угоду, розказує, що Бойко лише за наказом Януковича – після медійного скандалу – включили для відбілювання цієї афери. Як ви бачите, в таких умовах до підозри далекувато. Але найбільше надій я покладаю не на прямі показання, бо ми вже багато разів допитали практично всіх, а на фінансове розслідування. Якщо крадені кошти з рахунків когось з чотирьох названих мною осіб ведуть до осіб, пов’язаних з Бойком, в нього буде підозра. Я в цьому не сумніваюсь. Тільки єдине питання: я – не магазин політичних замовлень. Тому, подобається мені хтось, чи не подобається, без достатніх доказів підозри висувати не можу.

О.Б.: У справі про «вишки Бойка» постійно фігурують різні суми. Ви щойно сказали про те, що йдеться про крадіжку 100 млн доларів.

Це з тих, що ми відстежили і які точно знаємо, куди виводились.

О.Б.: Трохи раніше представники Генпрокуратури говорила про 130 млн доларів, які отримали від оборудки Арбузов і Янукович і 20 млн, які отримав Мельник. Різниця вже в 50 млн. Якщо посилатися на дані журналістських розслідувань, які довели, що на момент купівлі у Сінгапурі вишки коштували по 200 млн, то сума збитків може сягати близько 350 млн доларів… Куди поділися ці 200 млн доларів ймовірних збитків державі?

Почнемо з останньої цифри у 300 млн. Вона – загальна і враховувала комплектацію першої бурової установки. Не враховуючи того, що для закупівлі другої накупили багато коштовного обладнання для маскування. Тому 300 мільйонів зразу скасовуються.

О.Б.: Тобто загальна сума збитків менша?

Друга бурова установка була закуплена з багатьма, як в народі кажуть, «прибамбасами» – вертольотами, буксирами тощо, що реально збільшило її ціну. Тим не менш, заплачена ціна все одно була вищою за офіційну навіть з такою комплектацією.

Загалом, «Чорноморнафтогаз» мала можливість напряму закупити у сінгапурської компанії першу бурову установку за ціною 210 млн, а другу за ціною 179 млн доларів. А заплатили 400 і 398. Це витяг з опису.

О.Б.: Тобто, різниця все одно більша за 150 млн доларів, які наразі інкримінують фігурантам справи.

Так. Ми можемо інкримінувати тільки те, що довели. А довели ми конкретні суми, які пішли на відомі тепер нам рахунки. Велика частина коштів, наприклад, була взагалі переведена в кеш і видана певним особам.

С.К.: Вони вам відомі?

Нам відомі ті, хто переводив готівку і кому. Я все це озвучував на прес-конференції. Так от, коли на суді ця мадам (мається на увазі голова наглядової ради Вернум Банку, через який, за версією слідства, відмивалися кошти командою Януковича, Наталія Ігнатченко LB.ua) та її підлеглий робили з себе невинну овечку, жертв українського бізнесу від тиску Луценка, хочу нагадати, що через її фірми пройшов понад мільярд коштів. А суд, тим не менш, дав їй домашній арешт.

45 мільйонів доларів ймовірно пішли на відомі нам рахунки, бенефіціаром яких є Арбузов. 25 – на рахунки, бенефіціарами яких є близькі до Бакуліна люди. Ще 65 млн – на рахунки, ймовірним бенефіціаром яких є Василь Мельник з Латвії. Він в свою чергу передавав їх далі. Це те, що ми знаємо. Якщо підсумувати, побачите загальну суму наразі встановлених збитків.

Ми, звичайно, працюємо з ними, сподіваємося отримати не тільки показання в рамках угоди зі слідством, але й безпосередньо від них. Як вони переводили кеш, кому віддавали. Ми розраховуємо на їхню співпрацю зі слідством чи навіть угоду.

Фото: Макс Требухов

О.Б.: У матеріалах Генпрокуратури щодо конфіскації 1,5 млрд Януковича і у справі Бакуліна в контексті «вишок Бойка» фігурує цифра 4,96 млрд. гривень ймовірних збитків. Звідки взялася така сума, адже у справі «вишок» йдеться про менший обсяг збитків?

Тут ідеться не тільки про «вишки Бойка», а й, наприклад, про збитки від вигаданого бензину підприємства «Україна-2020» – справа Кацуби, з якої все починалося. По ній також проходять Арбузов і Бакулін. Подання Бакуліну я підписав не тільки по вишках, але і по його інших аферах в «Нафтогазі», зокрема і пов’язаних з бензином. Це зведена сума.

О.Б.: Щодо Кацуби… Братам Кацубам інкримінували збитків на 500 млн гривень.

По афері «Україна-2020» з вигаданим бензином.

О.Б.: Один з братів – Олександр – уклав угоду зі слідством і сплатив до держбюджету 100 млн гривень.

Річ у тому, що він не був єдиним учасником. Він міг навіть 1 гривню компенсувати, але дати дуже важливі показання.

С.К.: Він їх дав?

Дав. Важливі показання.

О.Б.: Старший з братів Кацуб – Сергій – також пішов на угоду зі слідством?

Він не йшов на угоду. Хоча я б із задоволенням з ним поговорив.

С.К.: А Олександр Кацуба на яких умовах зголосився свідчити?

Дав показання. Визнав себе винним. Заплатив частину збитків. Був визнаний винним та засуджений до умовного терміну. Хочу нагадати, що реально у тюрмі він відсидів рік. Тому не все так легко було в нього. І говорити про те, що він відбувся легким переляком, нечесно: рік тюрми, три умовно, 100 млн в бюджет і дуже цінні для нас показання. Саме за цими показаннями, використовуючи інших свідків, ми дійшли до живих рахунків.

Якщо брати за логіку, що кожен чиновник, який візує, наприклад, розкрадання 500 млн, має компенсувати 500, ми не знайдемо справжніх організаторів. А наше завдання – вийти на організаторів. І сьогодні ми обґрунтовано підозрюємо, що Янукович, Арбузов, Бакулін, можливо, й інші посадові особи, були організаторами.

Фото: Макс Требухов

Також наше завдання – повернути кошти. Бо це один із засобів покарання корупціонерів. Зокрема тих, хто пішов на угоду. Але головне – забрати кошти в тих, хто переховується від слідства. От і вся наша логіка. Причому, хочу звернути увагу, вона діє не вибірково. Так само ми діяли в 31 справі, які привели нас до спецконфіскації 1,5 млрд, при спецконфіскації «Одеського нафтопереробного заводу». Діємо зараз в судових процесах з повернення державі «Укртелекому», заводу «Океан», Херсонського та Миколаївського судноремонтних заводів, клубу «Металіст», УМХ (Українського медіа холдингу – LB.ua) тощо. Все це я розглядаю як окрему програму деолігархізації.

«В мене величезна зарплата – 150 тисяч гривень на місяць. Я хочу довести, що я її відпрацьовую. І я її відпрацьовую»

С.К.: По дорозі до вас почули по радіо дещо з того, що ви тільки-но озвучили: «Ми повернули в державну власність завод “Океан”, харківський клуб «Металіст».

О.Б.: «Ми наводимо порядок в державі. Юрій Луценко».

С.К.: Що це взагалі?!

Це результат рішення суду…

С.К.: Генеральний прокурор на радіо «Релакс» в денний час?

О.Б.: Це ж відверта реклама!

Генеральний прокурор в цей час не мав релаксу, а працював на своєму робочому місці. Але є таке поняття як інформування суспільства. Це входить в один з моїх обов’язків.

С.К.: Це - пряма політична реклама!

Соціальна! Вона розміщена як соціальна реклама. Суспільство має знати не лише побрехеньки тих, хто покриває розкрадання. Але й офіційну точку зору державного органу.

С.К. Соціальна? Серйозно? А чому саме зараз? Чому півроку тому нічого подібного не було?

Півроку тому в нас не було таких показників.

С.К.: Може, річ у тому, що вибори наближаються?

Я не рахую своє життя по виборах. Я рахую його за результатами.

На цей момент є правдою те, що проти Луценка залучена колосальна кампанія з дискредитації…

Фото: Макс Требухов

С.К.: О, Боже! Яка прикрість! Ким залучена?

Тими, хто розглядає в мені свого політичного опонента. Тими, хто хоче співпрацювати з членами злочинної організації і дискредитувати рішення для, скажімо, повернення награбованого. І методи не відрізняються чесністю. Методи дуже різні. Я задаю собі питання: чому раптом?... Ви кажете, півроку тому не було (реклами – LB.ua)? Так тоді не було такої агресивної кампанії проти Луценка і ГПУ. Чому вона з’явилася? Тому що є результати. Чому досі мовчали центри протидії спецконфіскації?

С.К.: Тобто вас атакують?

Так. Коли з арештованих 160 млн раптом зняли арешт – чому мовчали? Всіх все влаштовує? Чому мовчали, коли нічого не поверталося – ні «Одеський нафтопереробний», ні клуб «Металіст», ні «Укртелеком». Всі мовчали, все було добре.

Раптом щось почало відбуватися. З одного боку, виникло бажання бенефіціарів зупинити ці процеси. Вони платять гроші за демонстрації, за виступи у ВР, адвокатам, за статті в іноземних ЗМІ. З іншого боку є маса людей, котрі боротьбу з корупцією на словах перетворили у свої знамена. І в них вислизає земля з-під ніг. Хто винен? Луценко, хто ж іще.

Треба розповісти, який він негідник, який паразит: слідством в один місяць, на якомусь невідомому суді, за показаннями якогось «шестьорки» Кашкіна забрав 1,5 млрд (1,5 млрд доларів Віктора Януковича та його оточення конфісковані в рамках вироку подільнику Курченка – Аркадію Кашкіну – LB.ua). А нічого, що я маю пояснити 30 судів, 30 засуджених аж до першого заступника Міністра економіки, а підприємство Кашкіна посідало 12-е місце в «Форбс Україна»? Нічого, що це рішення суду, яке вступило в законну силу? Нічого, що всі кошти в бюджеті? Нічого, що вони вже працюють на армію і людей? А я мушу це пояснювати. Тому що не згоден з атмосферою ненависті до держави, яка сьогодні панує в українських ЗМІ. Практично всі вони належать або олігархам, або мають серйозний московський слід.

Я не згоден з такою атмосферою, коли все, що робиться в державі, або нівелюється, просто замовчується, або повністю дискредитується. Тому я буду боротися, показувати... Доводити, що держава, і я конкретно, роблю свою роботу. В мене величезна зарплата – 150 тисяч гривень на місяць. Я хочу довести, що я її відпрацьовую. І я її відпрацьовую.

(як повідомили у прес-службі, ГПУ не замовляла, не виготовляла і не розміщувала відео та аудіоролики, які транслюються на телеканалах та радіостанціях під рубрикою «соціальна реклама». Натомість висловили подяку за увагу до позитивних результатів органів прокуратури, - ред.)

«Проаналізуйте кадровий склад «Центру протидії корупції» і ви побачите, як багато їх пов’язує з офісами, лідери яких втекли за кордон»

О.Б.: В контексті спецконфіскації вас критикують не лише олігархічні ЗМІ, а й громадські організації, активісти і політики, афілійовані з нашими західними партнерами.

Тобто ви вважаєте, що партнери, в яких працює декілька людей, що співпрацювали з Курченком і наразі спілкуються з американським посольством, одразу стали білими і пухнастими?

Фото: Макс Требухов

О.Б.: Мені просто цікаво ваше бачення ситуації.

С.К.: Про співпрацю з американським посольством – це ви про кого?

Про «Центр протидії корупції», який постійно є хедлайнером заяв про відсутність боротьби з корупцією. Наразі він сконцентрувався на тому, як дискредитувати спецконфіскацію. Найбільшу в Європі спецконфіскацію за останніх 100 років.

Проаналізуйте кадровий склад «Центру протидії корупції» і ви побачите, як багато їх пов’язує з офісами, лідери яких втекли за кордон. От і все. Скринька, на мою думку, відкривається дуже просто. Це – конфлікт інтересів.

О.Б.: А як відкривається скринька розслідувань на катарському телеканалі з приводу спецконфіскації з вашої точки зору?

Я вважаю, що це бажання дискредитувати рішення українського суду...

С.К.: Котре ви особисто засекретили...

Так, особисто.

О.Б.: А в чому була логіка засекречувати рішення суду, де не було даних, що становлять державну таємницю?

Чому ви так думаєте?

О.Б.: Читав текст вироку, опублікований у ЗМІ.

А чому ви вважаєте, що те, що опубліковано, є вироком суду?

Опублікований документ не є вироком суду, бо там немає ні печатки, ні підпису. Зверніть на це увагу.

Тепер мої аргументи. Їх – три. Перше. Свідку в цій справі, який пішов на співпрацю, за результатами якої в державу повернуто 1,5 млрд, на жаль, загрожувала небезпека. І те, що його розсекретили, я вважаю, величезною проблемою. Зокрема для наступних угод. Я маю право засекречувати, згідно з законом, рішення для того, щоб захистити свідка. Перевіряти моє рішення уповноважена СБУ. Своє рішення про засекречення я відправив буквально через кілька днів після мого наказу. СБУ його не скасувала, чим визнала мою правоту.

Аргумент номер два. У рішенні суду на підставі 30 попередніх рішень суду, а також угоди зі слідством пана К., перераховано близько сотні підприємств як учасників злочинних організацій. Ми все ще по них працюємо – і з «вишками Бойка» ми йдемо за цим ланцюгом. Я не збираюсь допомагати злодіям, оголошуючи, по яких підприємствах ми працюємо, а по яких ні. Ми встановили близько 500 підприємств. Я не хочу, щоб вони зараз знімали рахунки, обривали кінці тощо. Так зрозуміло?

О.Б.: Логіка зрозуміла.

А тепер зрозумійте логіку тих, хто на тому боці. Це ж брехня про одномісячне слідство! Воно тривало три роки. Брехня, що було маленьке рішення якогось Краматорського суду! Є 31-е рішення суду! 30 тільки передувало. Це брехня, що Кашкін ніхто! Ще раз кажу: його підприємство є в рейтингу «Форбс Україна»!

С.К.: Він не справляє враження людини зі списку «Форбс»?

Курченко на мене взагалі справляє враження відвідувача дурдому, а не олігарха. І що? Хто на кого яке враження справляє, давайте залишимо за бортом. Коли ви бачите пана Коломойського під «Укрнафтою» або на вулиці, ніколи не скажете, що це олігарх. Так він одягнений, так себе веде. Давайте враження залишимо психоаналітикам. Я – генпрокурор. І тому у мене не враження, а надзвичайно цінні дані, якими володіє той чи інший свідок.

«Розмови про те, що Луценко спеціально не бачив ICU, є брехнею»

О.Б.: Ваші опоненти закидають вам як генпрокурору те, що у справі про 1,5 млрд конфіскованих коштів не була розслідувана до кінця роль компанії ICU.

Чергова брехня! З першого дня ми встановлювали роль брокера ІСU, який був допитаний.

О.Б.: Хто саме це був?

Я не знаю прізвища.

О.Б.: Пані Гонтарева була допитана?

Пані Гонтарева ніколи не була брокером.

О.Б.: Ні, вона була керівником компанії ICU в той час, коли відбувалися ці операції. А операції такого масштабу не можуть залежати від якогось клерка.

Доповідаю. Брокери, в наших та інших країнах створені для того, щоб посвідчувати певні операції. Брокер – це контролер, який має свої функціональні обов’язки.

Брокерських компаній на цьому ринку, наскільки я знаю, – дві. Коли до брокера приходять оформити документи від українського банку, підкреслюю – ні латвійський, ні кіпрський, ні якийсь інший, а український «Ощадбанк» – він своїм підписом посвідчує, що дійсно, відбулася не якась повітряна торгівля, а зміна грошей на облігації. Це його обов’язок. Ми запитували, чи перевіряв він легальність коштів? Відповідь: Так, перевіряв”. Як? «Надіслав запит до «Ощадбанку», чи перевірили вони легальність коштів, отриманих на рахунки «Ощадбанку».

Фото: Макс Требухов

О.Б.: Але ж тепер судом доведено, що ці кошти були здобуті злочинним шляхом.

Наступне. Він дає інші показання, про які я наразі не буду говорити. Більш того, допитані його керівники. Представники і керівники Нацбанку. Після цього, як і вимагає від нас Процесуальний кодекс, замовили перевірку їхньої діяльності. На це є в державі уповноважений орган – Державний комітет з цінних паперів. Ця перевірка йшла достатньо довго. І була завершена, якщо не помиляюсь, десь восени минулого року. Її висновок – дії брокера були абсолютно законними. Тим не менш, як генпрокурор я маю ставити під сумнів навіть такі висновки. Хто є арбітром на досудовому слідстві при таких сумнівах? Експерт, який дає висновок про не/законність, не/правильність висновків Державної комісії з цінних паперів відповідно до чинного законодавства. Причому експерт несе кримінальну відповідальність за свій висновок. Така експертиза замовлена. І зараз, наскільки я знаю, завершується в одному з державних судово-експертних установ. Тому розмови про те, що Луценко спеціально не бачив ICU, є брехнею.

Думаю, що в таких заявах прослідковується також бажання дискредитувати і саму Гонтарєву. В мене дуже багато запитань до неї. Буквально тижнів зо два тому вона давала багаточасові покази в інших справах.

С.К.: Яких?

З приводу «Приватбанку», «Нацбанку», інших банківських установ. Так само, як і Рожкова.

«Розуму не говорити про «Приват» із Коломойським в мене вистачає»

С.К.: Коломойський про це знає?

Ігор Валерійович також був допитаний.

С.К.: Коли?

О.Б.: По скайпу?

Ні. Приїздив у посольство України. Щоб довго не шукати, декілька місяців тому був допитаний ще й Боголюбов, інші керівники «Приватбанку». Зараз проведені допити Гонтаревої, Рожкової, Яценюка, Авакова, Ложкіна, Гройсмана... Ми ведемо величезну кількість допитів.

Фото: Макс Требухов

С.К.: По «Привату»?

В багатьох обставинах, пов’язаних з «Приватом».

С.К.: А показання Коломойський давав до вашої з ним зустрічі в Амстердамі?

Думаю, до.

С.К.: А я так вийшло, що ви зустрілися?

В Амстердамі я відбув з метою медичної консультації.

С.К. Саме в Амстердамі? Медична консультація? Серйозно?

Після тюрми я кожного року роблю невелику, але хірургічну операцію. І, перепрошую, це моє право отримувати медичну допомогу там, де вважають за потрібне мої консультуючі лікарі.

Я дійсно з двома своїми приватними колегами, гуляючи Амстердамом, зустрів Коломойського.

С.К. Отак випадково йшов назустріч?

Випадково, так.

С.К.: А хлопчина, що вас сфотографував, теж випадково проходив повз?

Ні, не випадково. Я знаю, де він працює і яке в нього звання. І що? Зате я спокійний, що був під охороною навіть за кордоном.

О.Б.: Під охороною рідних спецслужб?

Послухайте, я – вільна людина в вільній країні. Коломойський на цей момент, між іншим, також. Йому не висунуто наразі жодних звинувачень. Правда я не виключаю, що вони можуть бути, це об’єктивне слідство. Якщо ви спитаєте мене, про що ми говорили, то розуму не говорити про «Приват» із Коломойським в мене вистачає.

Із задоволенням поговорив з ним про те, що підтримувати медійно та фінансово тих, хто підриває основи держави, нерозумно.

С.К.: Юлію Володимирівну (Тимошенко – LB.ua) маєте на увазі?

Ні.

С.К.: Кого ж тоді?

Ігор Валерійович мене почув. Йшлося про акції Саакашвілі та його оточення.

С.К.: У вас є докази того, що він медійно та фінансово підтримував акції Саакашвілі?

Ви знаєте, Коломойський – розумна людина і не потребує доказів. Я з ним говорив як турист в Амстердамі.

С.К.: А як генеральний прокурор маєте якісь докази?

Ні, це не входить в мою компетенцію. Насправді, Коломойський може фінансувати будь-яку політичну партію, будь-який політичний рух. Це не суперечить закону. Тому я не збираюся за цим слідкувати. Це його право. Тим більш показувати по телебаченню, яке належить йому. Але як громадянин вважаю неправильним в нинішній ситуації ставити під удар стабільність країни в історично важкий момент.

С.К.: А президентство Петра Порошенка та стабільність країни – це одне й те саме чи ні?

Ні, зовсім інше. Ігор Валерійович, як ви знаєте, дуже критично ставиться до президента Порошенка. Я підозрюю, що критично ставиться і до генпрокурора Луценка. Але ми говорили не про це. Розумієте, всі ми, крім посад, які тимчасові, є ще громадянами цієї країни. Всі ми зробили дуже багато, щоб ця країна встояла в найважчий момент 14-го року. І Коломойський також.

Відкрию велику таємницю, напевно вже всім відому: я був тою людиною, яка запропонувала в.о. президента Турчинову призначити Коломойського губернатором Дніпропетровської області. На той момент, на мою думку, це було ідеальне рішення для захисту Сходу України. І я вважаю, що тоді і Коломойський, і, не побоюсь цього сказати, Корбан, Філатов, і багато інших людей зробили колосальну послугу українській державі. Скажіть мені, чому ми зараз, як дві людини, які щось зробили для цієї держави, не можемо поговорити про те, що їй сьогодні не/корисно?

Я думаю, що агресивний більшовизм, який проголошує Саакашвілі в цій країні, дуже небезпечний для нашого майбутнього. Це моє глибоке переконання і я буду про це говорити. Хочете – з вами, хочете – з ним.

І ще одне. Саакашвілі взагалі не страшний нікому з точки зору політичної ваги. Я йому це казав як генпрокурор.

О.Б.: Електоральної ваги.

Так. Але завдяки його агресивній риториці навколо нього збираються надзвичайно агресивні особи. В одної з них ми вилучили 20 кг пластиду. Для відома: 20 кг пластиду знесе одну стіну ВР повністю. І це факт.

Фото: Макс Требухов

Ми затримали групи з купою зброї, які збирались захоплювати парламент. І це факт. Був молодик, який збирався з балкона кидати бойову гранату в зал ВР. І це факт.

Я в цьому не звинувачую Саакашвілі. Він про це, скоріше за все, і не знає. Але його діяльність, обрана ним риторика притягує до себе безумців. А в жебрацтві країни, під час військової ситуації їх надзвичайно багато.

Далі буде…

Соня КошкінаСоня Кошкіна, Шеф-редактор LB.ua
Олег БазарОлег Базар, головний редактор LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram