ГоловнаПолітика

РФ незаконно захопила дві третини української території шельфу Чорного моря, - голова Держгеонадр

Затверджені запаси становили від 100 до 300 млрд куб. м газу на території шельфу, яка перебувала на території України.

РФ незаконно захопила дві третини української території шельфу Чорного моря, - голова Держгеонадр

Після анексії Росією Криму територія шельфу Чорного моря України скоротилася з 130 до 40 тисяч кв.км.

Про це повідомив на прес-конференції тимчасово виконувач обов'язків голови Державної служби геології і надр Олег Кирилюк, передає УНІАН.

За його словами, розвідані запаси на шельфі Чорного моря до окупації Криму були досить великими.

"Затверджені запаси становили від 100 до 300 млрд куб. м газу на території шельфу, яка перебувала на території України і становила понад 130 тис. кв. км. Після анексії Криму територія нашого шельфу скоротилася втричі і становить близько 40 тис. кв. км", - заявив Кирилюк.

Він уточнив, що мова йде про ту територію, на якій сьогодні проводять дослідження і є встановлені запаси.

Також Кирилюк зазначив, що затверджені запаси газу на ділянках шельфу, які залишилися підконтрольними Україні, становлять близько 37 млрд куб. м. Також близько 10 млрд куб. м становлять запаси на шельфі Азовського моря.

Як відомо, 19 лютого Україна подала в Міжнародний суд меморандум в арбітражному провадженні проти РФ відповідно до Конвенції ООН з морського права, який доводить порушення Росією прав України в Чорному та Азовському морях, а також у Керченській протоці.

Президент Петро Порошенко доручив заступнику міністра закордонних справ з євроінтеграції Олені Зеркаль захищати інтереси України в цій справі.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Росія дорого заплатить за порушення прав України в Чорному, Азовському морях і Керченській протоці. Точну суму визначить Міжнародний арбітраж.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram