ГоловнаПолітика

МінТОТ: ситуація з водою в Криму погіршується з кожним днем

Процес деградації ґрунтів північного Криму відбувається високими темпами.

МінТОТ: ситуація з водою в Криму погіршується з кожним днем
Северо-Крымский канал
Фото: ikrim.net

Перший заступник міністра у справах тимчасово окупованих територій України Юсуф Куркчі заявив, що ситуація з водою на території анексованого Криму погіршується з кожним днем.

Як повідомляє КримSOS, таку заяву він зробив 21 лютого на брифінгу в Херсонській обласній державній адміністрації.

"Ситуація з водою на території окупованого Криму погіршується з кожним днем. Окупаційна влада загалом вичерпала вже весь ресурс своєї креативності для того, щоб вирішити цю проблему. Сьогодні процес деградації ґрунтів північного Криму йде такими темпами, що це буде ще одним завданням, яке треба буде вирішувати після деокупації Криму. Це відновлення меліоративних земель і тієї інфраструктури, яка сьогодні у зв'язку з окупацією практично руйнується. Це не тільки Північно-Кримський канал, а й та інфраструктура, яка давала можливість мати тисячі і тисячі гектарів зрошуваних земель завдяки цій воді", - розповів Куркчі.

За його словами, той процес, який починає російська влада Криму, потрібен більше для внутрішнього споживача - кримського.

"Щоб так звані керівники окупаційного режиму в Криму мали можливість [говорити], що вони починають боротьбу з українською владою за справедливість, за якісь додаткові послуги з цією водою. Це ще один акт усього того фарсу, який відбувається в Криму", - прокоментував ситуацію перший заступник міністра.

Нагадаємо, до приєднання Криму до Росії Україна забезпечувала 85% водопостачання Криму через Північно-Кримський канал, що йде від Дніпра. Після анексії півострова Росією подача води була припинена.

За словами кримського політика Олександра Лієва, 400 тис. га землі в Криму без дніпровської води стали неродючими. У багатьох населених пунктах з 2014 року перейшли на привізну воду.

Влітку 2017 року т.зв. міністр сільського господарства підконтрольного Кремлю уряду Криму Андрій Рюмшин заявив, що в Роздольненському, Красноперекопському, Джанкойському районах питна вода стала солоною через активне використання підземних водоймищ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram