ГоловнаПолітика

ЄС підтвердив згортання проектів з модернізації українських пунктів пропуску

Україна використала лише два мільйони євро з 29-ти.

ЄС підтвердив згортання проектів з модернізації українських пунктів пропуску
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Євросоюз офіційно повідомив, що припиняє фінансування проектів з розвитку декількох контрольних пунктів пропуску на західному кордоні України, частину виділених коштів Україна повинна повернути.

Про це йдеться в офіційному роз'ясненні Єврокомісії у відповідь на запит "Європейської правди", також цю інформацію підтвердили декілька співрозмовників видання в структурах ЄС.

Зокрема, прес-секретар ЄС Майя Косьянчич пояснила, що припиняється здійснення проектів, на виконання яких ЄС повинен був перерахувати 29,2 млн євро.

"Ідеться про шість проектів з європейським фінансуванням на загальну суму 29,2 млн євро, основним бенефіціаром яких була Державна фіскальна служби України. З огляду на затримки з їх реалізацією, враховуючи наші оцінки та повідомлення держав-членів ЄС, ми дійшли висновку, що проекти не могли бути завершені вчасно. Ці шість проектів зараз у процесі закриття, виділені на них і не витрачені гроші повинні бути повернуті [на рахунки Єврокомісії]", - пояснила прес-секретар ЄС.

Видання з посиланням на джерело в Брюсселі пише, що, попри заяви представників української ДФС, рішення Євросоюзу є остаточним.

"Рішення про закриття цих проектів - остаточне, воно було ретельно зважене і ґрунтується на належній оцінці", - пояснив чиновник. Він зазначив, що за час реалізації цих проектів Україна отримала від ЄС третину грантових коштів, виділених на проект - близько 10 млн євро. Велика частина цих коштів залишилася невикористаною.

За попередніми даними, Київ витратив близько 2 млн євро. Відповідно, Україна повинна відшкодувати ЄС близько 8 млн євро. Таким чином, сумарна вартість фондів, які були запропоновані Україні, але не використані, становить близько 27 млн євро.

Нагадаємо, 20 лютого агентство Reuters повідомило, що Європейський Союз згорнув програму допомоги Україні, в рамках якої він був готовий виділити 29,2 млн євро на модернізацію шести пунктів пропуску на кордоні з Румунією, Словаччиною, Угорщиною і Польщею.

Державна фіскальна служба України заявила, що не отримувала повідомлення від Євросоюзу про припинення фінансування міжнародних проектів на українському кордоні, і відзвітувала про те, на якій стадії кожен із проектів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram