ГоловнаПолітика

НАБУ показало схему розкрадань під час продажу будівель заводу "Краян"

Учасники схеми повідомили депутатам міськради свідомо неправдиву інформацію про необхідність придбання приміщення.

НАБУ показало схему розкрадань під час продажу будівель заводу "Краян"
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура опублікували схему заволодіння коштами міського бюджету Одеси під час продажу будівель ВАТ "Краян".

Про це повідомляють на сайті НАБУ.

За даними слідства, в першій половині 2016 року мер Одеси Геннадій Труханов домовився з особами, які фактично контролюють ЗАТ UAB Naster, ТОВ VALTON GROUP LP і ТОВ "Девелопмент Еліт" про заволодіння коштами міського бюджету.

"Встановлено, що з липня по грудень 2016 року Труханов разом з іншими посадовими особами міської ради, використовуючи службове становище, вчинив низку дій, спрямованих на реалізацію задуму. Зокрема для створення умов для заволодіння коштами міського бюджету зазначені особи на початку жовтня 2016 року залучили до вчинення правочину директора суб'єкта оцінної діяльності, який визначив заздалегідь встановлену і свідомо завищену вартість об'єкта оцінки в розмірі 185 млн гривень", - зазначають у НАБУ.

Слідство вважає, що учасники корупційної схеми повідомили депутатам міськради свідомо неправдиву інформацію про невідкладність розгляду питання про придбання приміщення, обумовлену нібито необхідністю подання документів у встановлені терміни.

Крім того, депутатів запевнили, що ціна на приміщення є об'єктивною, перевіреною уповноваженими посадовими особами профільних виконавчих органів ради та постійної комісії, які відповідали за підготовку проекту рішення, а витрати на його придбання є економічно обґрунтованими, хоча насправді це було не так.

Службові особи Одеської міської ради тривалий час не подавали НАБУ документів, підготовлених суб'єктом оцінної діяльності. Документи були вилучені працівниками НАБУ тільки в результаті обшуку в приміщенні Одеської міськради.

Таким чином задіяні особи забезпечили прийняття депутатським корпусом рішення про надання згоди на придбання в комунальну власність територіальної громади будівлі "Краян" за свідомо завищеними цінами - в розмірі 185 млн гривень. Отримані від міської влади кошти фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, керівник якої зараз перебуває в зоні АТО. Проте детективи НАБУ і прокурори САП запобігли цій спробі і домоглися арешту рахунків компанії-продавця будівлі.

Фото: НАБУ

Нагадаємо, 14 лютого мера Одеси Труханова затримали в аеропорту "Бориспіль". Наступного дня Солом'янський районний суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого поручительства.

Труханову інкриміновано махінації з адмінкорпусом заводу "Краян", який на початку 2016 року був проданий за 4 млн грн, а у вересні того самого року його придбала мерія Одеси вже за 185 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram