ГоловнаПолітика

Україна розраховує виграти у Росії в арбітражі "дуже значну суму"

"Це будуть не мільйони, не десятки і не сотні мільйонів".

Україна розраховує виграти у Росії в арбітражі "дуже значну суму"
Фото: EPA/UPG

Україна розраховує, що Міжнародний арбітражний суд ООН винесе рішення на користь України за позовом проти Росії про порушення Конвенції ООН з морського права. Сума компенсації може сягати мільярдів, натякнув міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"Ми свідомо не називаємо суму, оскільки Росія продовжує порушувати права України, відповідно, Росія за це заплатить. Суму визначить арбітраж. Сума буде дуже значною... Це будуть не мільйони, не десятки і не сотні мільйонів", - сказав Клімкін на спільній прес-конференції з головою МЗС Албанії Дітміром Бушаті, який прибув із візитом до Києва.

Сума буде значною, оскільки мова йде про порушення Росією прав України в Чорному, Азовському морях і Керченській протоці.

"Це охоплює все: буквально від того, що у нас забрали можливість видобувати на нашому шельфі і використовувати наш шельф, використовувати живі ресурси, до культурної спадщини", - пояснив дипломат.

Нагадаємо, що український меморандум, який був переданий до міжнародного арбітражу, містить обвинувачення в узурпації прав України як прибережної морської держави. Там наводяться всі порушення, пов'язані з Чорним і Азовським морями, Керченською протокою. Наприклад, такі як видобуток корисних копалин (нафти і газу), вилов риби, підводна культурна спадщина, захист навколишнього середовища, навігаційні права і багато інших норм морського права. Окремим елементом позову є будівництво Керченського моста. Україна вимагає від Російської Федерації припинити порушення своїх прав і компенсувати завдані збитки.

Україна наполягає, що Росія не має жодних правових підстав вважати своїм жодну із захоплених ділянок в Чорному і Азовському морях, а також проводити діяльність на шельфі. Крім того, Росія позбавила Україну не тільки доступу до морських територій, а й права регулювати там свою активність.

Спір з Російською Федерацією щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права Київ ініціював 14 вересня 2016 року. 22 грудня того самого року ООН сформувала трибунал, який почне розгляд справи. 19 лютого 2018 року Україна подала обвинувальний меморандум.

Докладно про це читайте в статті "Зустрінемося в Гаазі. Які шанси України виграти у Росії в Міжнародному арбітражі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram