ГоловнаПолітика

"Референдум" про незалежність Криму в 2014 року не оголошувався, - Порошенко

Обстановка на півострові в той час була "дуже напруженою", її координували спецслужби РФ.

"Референдум" про незалежність Криму в 2014 року не оголошувався, - Порошенко
Фото: пресс-служба президента

Ніякого оголошення "референдуму" про незалежність у Криму в 2014 році не було.

Про це заявив президент Петро Порошенко під час дачі свідчень у справі про держзраду Віктора Януковича в Оболонському суді Києва, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я підкреслюю: незважаючи на те, що Верховна Рада Криму не мала ніяких повноважень оголошувати так званий референдум, жодного оголошення референдуму не було. Маніпуляції з датами - спочатку 21 травня, потім 16 березня - свідчать про поспішність і незаконність дій російської влади, які таким чином намагалися легалізувати дії РФ", - сказав Порошенко.

Він також наголосив, що обстановка в Криму в той час була "дуже напруженою", її координували російські спецслужби.

"Координація цих кроків разом з рішенням президента РФ Путіна про застосування російських збройних сил за межами Росії, звернення до Ради Федерації РФ про отримання згоди на застосування ЗС, а також дуже поспішне рішення Ради Федерації свідчать про добре скоординовані дії парламенту і президента РФ з військовослужбовцями і найманцями, які перебували в Криму для забезпечення незаконної анексії", - сказав Порошенко.

Відповідаючи на запитання сторони обвинувачення (прямий допит) про те, якою була мета цієї поїздки на територію Криму в лютому 2014 року і свідком яких подій він став, Порошенко сказав: "27 лютого 2014 року я з'явився в кабінет голови Верховної Ради, в.о. президента пана Турчинова Олександра Валентиновича з пропозицією негайно вилетіти до Криму й особисто провести переговори з депутатами Верховної Ради Криму для того, щоб зупинити руйнівних процесів, які почалися зі спроби оголошення незаконного референдуму, переконати депутатів і переконатися самому в процесах і подіях, які в той день відбувалися в Сімферополі та Криму".

Він також повідомив, що після переговорів з Турчиновим він попросив видати йому доручення відрядити народного депутата Порошенка до Криму й уповноважити його від імені Верховної Ради проводити консультації і переговори щодо стабілізації та врегулювання політичної ситуації в Автономній республіці Крим.

"Отримавши це доручення в письмовій формі, я відразу ж поїхав до Сімферополя і отримав інформацію про те, що Сімферополь уже блокований", - додав Порошенко.

Нагадаємо, в березні 2014 року в Криму 96,8% проголосували за входження в РФ. Це стало підставою для анексії півострова Росією. Референдум не визнала Україна та світова спільнота за винятком окремих країн.

У листопаді минулого року під час відеодопиту екс-президент Янукович визнав, що на рішення про проведення в Криму "референдуму" про вихід зі складу України вплинули російські військові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram