ГоловнаПолітика

ГПУ пропонує заборонити умовні терміни для корупціонерів

Затримання корупціонера має автоматично призводити до його відсторонення.

ГПУ пропонує заборонити умовні терміни для корупціонерів
Фото: ГПУ

Генеральна прокуратура розробляє зміни до законодавства, які передбачають автоматичне усунення з посад запідозрених у корупції посадових осіб, а також заборону судам засуджувати корупціонерів до умовних термінів.

"Дуже важливо внести законодавчі зміни в КПК України з тим, щоб суди автоматично усували корупціонерів з посад під час обрання їм запобіжного заходу (домашній арешт або утримання під вартою)", - сказав генпрокурор Юрій Луценко на нараді за підсумками роботи органів прокуратури у 2017 році. Текст виступу Луценка виклала у фейсбуці його прес-секретар Лариса Сарган.

Крім того, напрацьовані Генпрокуратурою зміни передбачають посилення кримінальної відповідальності за отримання або дачу хабара, незаконне збагачення та інші корупційні злочини (ст.ст. 210, 354, 364, 365-2, 368, 368-2, 368-368-4, 369 КК України).

"Статистика свідчить, що менш ніж 10% засуджених корупціонерів отримують реальну міру покарання. Умовний термін для державного службовця теж є серйозним покаранням, так би мовити - вовчим квитком для його подальшої кар'єри. Але в умовах війни з корупцією напівзаходи неприпустимі!.. За скоєння будь-якого корупційного злочину кримінальна відповідальність повинна передбачати не менш ніж рік в'язниці", - заявив Луценко.

ГПУ пропонує прописати в законодавстві, що винесення суддею рішення про призначення корупціонеру покарання менш тяжкого, ніж позбавлення волі, буде вважатися свідомо неправосудним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram