ГоловнаПолітика

New York Times оприлюднила статтю про корупцію під час закупівлі для української армії

Видання наводить історію з замовленням санітарних машин у "Богдана".

New York Times оприлюднила статтю про корупцію під час закупівлі для української армії
Санитарный автомобиль "Богдан 2251"

Газета The New York Times опублікувала велику статтю про "мутні угоди" під час закупівлі для української армії.

Автор статті - московський кореспондент видання Ендрю Хіггінгс.

"У січні, через майже чотири роки після початку війни проти повстанців, що користуються підтримкою Росії, Міністерство оборони України з гордістю оголосило про те, що йому вдалося поліпшити якість медичного обслуговування своїх поранених солдатів завдяки купівлі 100 нових машин швидкої допомоги. Але при цьому ніхто не згадав про те, що багато з цих машин уже несправні. Або про те, що ці машини були продані в рамках неконкурентного контракту автомобільною компанією, яка належить високопоставленому чиновнику, відповідальному за закупівлі для Збройних Сил України. Або про те, що цей чиновник - Олег Гладковський - є давнім другом Петра Порошенка", - йдеться в статті.

The New York Times посилається на доповідь, опубліковану минулого року Незалежним антикорупційним комітетом з питань оборони. У ній ідеться, що кожна з цих машин, чиї ходові частини були зроблені в Китаї, обійшлася Міністерству оборони України в 32 тисячі доларів (машина швидкої допомоги, куплена в Китаї, обійшлася б набагато дешевше), а їх вантажопідйомність становить усього 360 кілограмів - це занадто мало для машини, в якій повинні вміститися водій, озброєний охоронець і медичні працівники. Крім того, газета наводить слова волонтера Валентини Варави про те, що ці машини швидкої допомоги розраховані на міські дороги. За її словами, 19 з 50 машин, доставлених на схід, уже вийшли з ладу. Вона додала, що Міністерство оборони нещодавно вирішило купити ще 100 машин швидкої допомоги в компанії Гладковського.

Автор статті також наводить критичні коментарі директора НАБУ Артема Ситника, нардепа Віктора Чумака, колишнього міністра економіки Айвараса Абромавичуса й екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі.

Нагадаємо, після скандалу, що вибухнув, Міноборони призупинило виробництво санітарних "Богданів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram