ГоловнаПолітика

Reuters: закупівля вугілля в США допомогла Україні заручитися прихильністю Білого дому

Угода була необхідна, але вона також дала політичні дивіденди.

Reuters: закупівля вугілля в США допомогла Україні заручитися прихильністю Білого дому
Фото: порт "Южный"

Багатомільйонний контракт на закупівлю американського вугілля у компанії Xcoal допоміг Україні заручитися прихильністю Білого дому.

Про це йдеться в публікації Reuters.

У липні 2017 року українська державна компанія "Центренерго" оголосила про угоду з Xcoal на постачання до 700 тисяч тонн антрациту. До кінця року було поставлено 410 тисяч тонн за ціною близько 100 доларів за тонну. Виконавчий директор "Центренерго" Олег Коземко визнав, що угода з американською компанією була єдиним реальним варіантом після провалу трьох тендерів, які компанія оголосила раніше 2017 року.

Однак угода була не тільки необхідною з комерційного погляду, вона також принесла політичні дивіденди, пише видання з посиланням на дипломатичні джерела. Трамп протягом передвиборної кампанії обіцяв підтримку американським виробникам вугілля і на цій темі зумів отримати голоси штату Пенсильванія, де видобувають антрацит, який постачають Україні. Незважаючи на зусилля адміністрації Трампа, американські енергетичні компанії закривають вугільні електростанції, переходячи на газ, вітрову та сонячну енергію. У зв'язку із цим проблемні американські гірничорудні компанії змушені нарощувати експорт, знаходячи нових покупців у Східній Європі.

У зв'язку із цим контракт з Україною виявився дуже доречним і сприяв потеплінню відносин Києва і президента США Дональда Трампа. Незабаром після цього адміністрація Трампа повідомила, що розглядає можливість постачання оборонних озброєнь в Україну для боротьби з проросійськими бойовиками, а наприкінці грудня Держдепартамент США оголосив, що схвалив експортну ліцензію для України на придбання деякого легкого озброєння і стрілецької зброї в американських виробників.

У "Центренерго" кажуть, що угода з Xcoal - радше за все, тільки початок торгових відносин зі США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram