ГоловнаПолітика

Вища рада правосуддя звинуватила Авакова в тиску на судову владу

"Вимоги винести певне рішення є втручанням".

Вища рада правосуддя звинуватила Авакова в тиску на судову владу
Фото: Макс Требухов

Вища рада правосуддя звинуватила міністра внутрішніх справ Арсена Авакова в тиску на судову владу. Таке рішення ВРП прийняла на засіданні, яке стосувалося погрози міністра зняти охорону з судів.

"Вища рада правосуддя вважає неприйнятною вирішення суспільних суперечок шляхом насильства в будь-якій формі і категорично засуджує факти нападів на співробітників Національної поліції і громадян, що сталися під час розгляду Солом'янським районним судом міста Києва клопотання про обрання запобіжного заходу 15 лютого цього року. Поділяючи стурбованість Міністерства внутрішніх справ, Вища рада правосуддя категорично не сприймає публічні заяви про відмову виконувати державну функцію забезпечення охорони суддів, розміщені на сайті міністерства", - зачитав заяву ВРП її голова Ігор Бенедисюк.

"Вимоги у зв'язку з цим рішенням суду до Вищої ради правосуддя і апеляційного суду винести певне рішення є втручанням і тиском на судову владу", - сказано в документі.

Бенедисюк заявив, що відмова МВС охороняти суди передусім становить загрозу для громадян, які мають право на судовий захист і безпеку яких гарантує держава.

Нагадаємо, що конфлікт Авакова і судових органів пов'язаний з рішенням, яке було винесене 17 лютого. Суддя Шевченківського суду відпустила чоловіка, який 15 лютого завдав вогнепального поранення співробітникові поліції біля Солом'янського суду, на поруки народних депутатів.

Аваков зажадав від Вищої ради правосуддя негайної реакції на такі дії судді, а від прокуратури і апеляційного суду - негайно винести справедливе рішення за фактом заподіяння вогнепального поранення поліцейському. Також він пригрозив зняти охорону з судів і виконав цю погрозу щодо Шевченківського суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram