ГоловнаПолітика

Угорщина звинуватила Україну у запуску "міжнародної кампанії брехні"

Петер Сіярто відкинув закиди в тому, що закарпатські угорці не приїхали на зустріч щодо закону про освіту.

Угорщина звинуватила Україну у запуску "міжнародної кампанії брехні"
Петер Сийярто
Фото: EPA/UPG

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто звинуватив владу України у запуску "міжнародної кампанії брехні" про новий закон про освіту.

"Україна розгорнула міжнародну кампанію брехні проти Угорщини і проти угорців, що проживають в Закарпатті", - наводяться слова Сіярто на сайті угорського уряду.

Він відкинув закиди України в тому, що представники угорської меншини відмовилися приїжджати на узгодження нової редакції закону про освіту.

За словами Сіярто, в угорців були причини не їздити в Київ, тому що їх "намагалися поставити перед фактом, що нову редакцію закону, яка суперечить міжнародним нормам, вже затверджено".

"Якщо б закарпатські угорці пішли на цю зустріч, вони б практично схвалили закон про освіту, який серйозно порушував міжнародне право і права закарпатських угорців і який закликали змінити Європейський союз і Венеціанська комісія", - зазначив він.

"Вони [влада України] вже фактично почали вводити закон про освіту та повідомили угорським школам про те, що з вересня викладання світової літератури буде вестися українською мовою", - обурився Сіярто.

У зв'язку з цим міністр закордонних справ Угорщини зажадав від української влади припинити дію закону про освіту.

Нагадаємо, 5 вересня минулого року Верховна Рада 255 голосами ухвалила закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови в сфері освіти. 28 вересня закон набув чинності.

Закон передбачає, що діти матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу предмети повинні викладатися українською мовою.

Угорщина заявила, що буде блокувати будь-які євроінтеграційні ініціативи України через мовні норми нової редакції закону про освіту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram