ГоловнаПолітика

Геращенко спростувала обмін Сенцова і Сущенка на кримських дезертирів

"Я змушена спростовувати чужі заяви, щоб зупинити процес безвідповідальних коментарів".

Геращенко спростувала обмін Сенцова і Сущенка на кримських дезертирів
Роман Сущенко и Олег Сенцов
Фото: АИФ, Укринформ

В офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської у п'ятницю заявили, що ув'язнених у Росії українців Романа Сущенка і Олега Сенцова можуть обміняти на колишніх українських військовослужбовців Олександра Баранова та Максима Одинцова, які служили в російській армії і були засуджені українським судом за державну зраду і дезертирство.

"Україна готується до обміну політв'язнів Сенцова і Сущенка на кримських дезертирів Баранова і Одинцова, яких в Україні засудили до 13 і 14 років позбавлення волі відповідно", - повідомили телеканалу "Прямий".

Однак український дипломат, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко цю інформацію спростувала.

"Заяви, що стосуються громадян О. і Б, а також наших режисера і журналіста, за свободу яких ведеться боротьба, на жаль, не відповідають дійсності. Я змушена спростовувати чужі заяви, щоб зупинити процес безвідповідальних коментарів в ефірах", - написала Геращенко у фейсбуці.

Вона заявила, що заяви офісу Лутковської відірвані від реальності і негативно впливають на процес переговорів про обмін.

"Президент України, коментуючи питання звільнення заручників і переговори щодо цього, наголосив, що наразі не час називати прізвища і дати. Щоб не нашкодити процесу. Так само уникають називати і оприлюднити прізвища і дати всі ті, хто дійсно причетний до процесу переговорів і володіє деталями. Будь-яка недостовірна інформація може зірвати тендітну надію, боляче ранить родичів і сім'ї заручників і політв'язнів і дуже небезпечна з точки зору зриву переговорів", - заявила Геращенко.

Нагадаємо, молодшого сержанта контрактної служби Збройних сил РФ Олександра Баранова та його товариша по службі прапорщика Максима Одинцова затримали 20 листопада 2016 року співробітники Служби безпеки України під час спецоперації на пункті пропуску Чонгар на кордоні Херсонської області та Криму.

Напередодні Баранов та Одинцов були засуджені за державну зраду і дезертирство до 13 і 14 років позбавлення волі відповідно.

Романа Сущенка затримали в Москві 30 вересня 2016 року. Будучи власним кореспондентом "Укрінформу" у Франції, він прилетів до Росії з приватною поїздкою. 7 жовтня того ж року йому висунули звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

У 2015 році російський суд засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років колонії за звинуваченням у тероризмі. За версією слідства, він створив у Криму співтовариство, яке влаштувало два напади і готувало ще два.

Напередодні про те, що Сущенка можуть обміняти на російських військових, заявив президент Петро Порошенко. Про ймовірність обміну Баранова й Одинцова на заарештованих у Росії українців говорив адвокат військових Валентин Рибін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram