ГоловнаПолітика

Турчинов: "За воєнний стан у 2014-му проголосував один я"

Рішення зупинило б президентську кампанію.

Фото: Соня Кошкіна

У лютому 2014 року в.о. президента України Олександр Турчинов планував ввести воєнний стан у країні, проте не знайшов підтримки решти політикуму. Про це він розповів під час дачі свідчень у справі про держзраду Віктора Януковича.

"27-го (лютого - ред.) ввечері я дав розпорядження спеціалістам Адміністрації Президента підготувати указ про введення воєнного стану. 28-го, на засіданні РНБО, я розраховував отримати підтримку колег, оскільки такий указ не може працювати без схвалення парламенту. Я запросив керівників фракцій на консультації, запропонував підтримати ініціативу. Дехто з них побоювався, що такий указ дасть мені необмежену владу. Тож на засіданні РНБО за введення воєнного стану в країні проголосував один я", - розповів Турчинов.

"Я змушений був із цим погодитися. Поки Янукович у Росії вважався легітимним президентом, була постійна загроза вторгнення Росії в Україну", - сказав Турчинов. Але введення воєнного стану допомогло б в.о. голови держави "заспокоїти ситуацію" в умовах, "коли почався цей сепаратистський шабаш".

За його словами, коли почалися події на Донбасі, він запропонував формат проведення АТО, щоб не зупиняти президентську кампанію, яка була в самому розпалі. Він пояснив, що введення воєнного стану зупиняє проведення будь-яких виборів, передбачає жорсткі обмеження конституційних прав громадян, дозволяє владі проводити конфіскацію незалежно від форми власності, але не дає права застосовувати зброю.

"Право на застосування зброї дає оголошення війни", - сказав Турчинов. А це, за його словами, неможливо, "тому що Росія - ядерна держава". "Україна не має ядерної зброї, а міжнародні партнери запевнили, що можуть підтримати нас тільки на дипломатичному рівні", - нагадав голова РНБО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram